U slučaju Di Mauro Bunjevac saslušani Zagorčevi suradnici Binder i Peko

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu nastavljena je istraga protiv Susanne di Mauro Bunjevac koja je prije mjesec dana uhićena u Zagrebu pod sumnjom da je ometala istragu protiv odbjeglog generala Vladimira Zagorca.

Istražni sudac Ratko Ščekić u nastavku istrage saslušao je Romana Bindera i Borisa Peku, poslovne suradnike i prijatelje Vladimira Zagorca, međutim o sadržaju saslušanja danas nije bilo moguće dobiti informacije.

Bez komentara je bio i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić koji nije želio govoriti o tome što je Ščekić pitao Bindera i Peku i što su oni odgovorili. Sudac je pak odgodio je saslušanje zagrebačkog odvjetnika Ante Nobila i zamjenika glavnog državnog odvjetnika Laze Pajića.

Nobilo i Pajić su prije nekoliko mjeseci stupili u kontakt sa Susanne di Mauro Bunjevac koja je tvrdila  da radi za jednu agenciju iz Bruxellesa koja istražuje tokove novca i umiješanost generala Zagorca u nestanak dragulja namijenjenih nabavci oružja za Hrvatsku. Ta je agencija naime utvrdila da je Zagorec nevin od bilo kakvih optužbi u aferama dragulji i tajni računi.

Državno odvjetništvo i policija ubrzo su shvatili da Di Mauro Bunjevac ne govori istinu te da surađuje sa Zagorcem kojemu pokušava pomoći tako što ometa istragu protiv njega.

O ulozi Di Mauro Bunjevac trebao bi se očitovati i Zagorec

Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak dan nakon uhićenja Di Mauro Bunjevac je rekao kako je policija uhitila žensku osobu koja raspolaže dokazima da je njegov klijent nevin. Nakon uhićenja Di Mauro Bunjevac je preko svog odvjetnika Mirka Batarela zanijekala bilo kakvu povezanost sa Zagorcem i postojanje dokaza o generalovoj nevinosti u spomenutim aferama.

Osim Nobila i Pajića predviđa se da bi sudac Ratko Ščekić u ovom slučaju trebao saslušati i generala Zagorca nakon što ga Austrija izruči Hrvatskoj, a što bi se najkasnije trebalo dogoditi na proljeće iduće godine kada bi trebala biti poznata odluka Vrhovnog suda Austrije koji treba razmotriti žalbu Zagorčevih odvjetnika na odluku Višeg zemaljskog suda u Beču koji je potvrdio odluku nižeg Zemaljskog suda, a prema kojoj ne postoje prepreke da Zagorec bude izručen Hrvatskoj.

Hrvatska ga traži zbog osnovane sumnje da je 2000. godine nakon odlaska s dužnosti u Ministarstvu obrane, iz sefa u svome uredu odnio dragulje namijenjene nabavci oružja za obranu Hrvatske. Vrijednost tih dragulja procjenjuje se na pet milijuna dolara.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara