U slučaju Lora počelo iznošenje obrana optuženih

NA ŽUPANIJSKON sudu u Splitu počelo je danas iznošenje obrana bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojno istražnom centru Lora 1992. godine, čime je suđenje, koje je počelo lani u rujnu, ušlo u završnicu.

Četvorica optuženika, uključujući i prvooptuženog Tomislava Duića, u bijegu su od rujna prošle godine kada im je Vrhovni sud odredio pritvor nakon što je poništio oslobađajuću presudu iz 2002. godine, pa su pred Sudom pročitani njihovi raniji iskazi. Duić se o optužnici nije nikada očitovao budući da je u bijegu bio i tijekom prvog suđenja i istrage uoči njega.

Pročitani su iskazi optuženih Miljenka Bajića, Josipa Bikića i Emilija Bungura koji su osporili navode iz optužnice.

Na današnjoj raspravi, Tonči Vrkić, zamjenik upravitelja zatvora u prijepornom razdoblju, ostao je pri iskazu s prvog suđenja te je ponovio kako u Lori nije vidio psihička ili fizička zlostavljanja zatvorenika.

Vrkić je, govoreći o pokušaju bijega i ubojstvu srpskog civila Nenada Kneževića, za čiju se smrt terete, izjavio kako je bijegu prethodio nasrtaj na stražara Anđelka Botića.

Knežević je nakon toga preskočio ogradu "nastala je panika i uzbuna, vikao sam stani, pucat ću i zapucao sam", rekao je Vrkić.

Kad su ga pronašli i doveli u zatvorski krug, Knežević je bio ranjen, no, Vrkić ne zna tko ga je od njih ranio, jer je više stražara pucalo za bjeguncem. Također nije znao tko je sve od policajaca bio u krugu zatvora kada je Knežević vraćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Branitelji optuženika pitali su ga je li tko od zatvorenika mogao vidjeti kako vojni policajci tuku Kneževića, koji je, prema optužnici, od posljedica premlaćivanja preminuo u bolnici, na što je Vrkić niječno odgovorio.

Opovrgnuo je i navode nekih svjedoka da je u zatvoru u Lori mogao doći tko je god htio te da je u Lori bilo svakodnevnih premlaćivanja zatvorenika.

Ustvrdio je i kako nikada u životu nikome nije naredio da izrađuje mrtvačke sanduke ili pseće kućice, kako su izjavili neki bivši zatvorenici svjedočeći pred splitskim sudom.

Optuženi Ante Gudić Vrkića je pitao je li netko njemu ili njegovoj obitelji prijetio, ako bude kazao istinu pred sudom, na što je Vrkić uzvratio kako na to pitanje ne bi odgovorio.

To je pitanje izazvalo izraze iznenađenja na licima branitelja optuženih, a predsjednica Sudskog vijeća Spomenka Tonković dopustila je da to pitanje ostane bez odgovora i razjašnjenja.

I optuženi Davor Banić danas je izjavio da se ne osjeća krivim, a u vrijeme Kneževićeva bijega uopće nije bio u Lori. Banić je kazao kako je tog dana, zajedno s drugim vojnim policajcima, bio u ophodnji u splitskoj četvrti Kman te da su putem "motorole" pozvani da odu u Draćevac, sjedište Vojne policije u Splitu, uzmu "dugo oružje" i dođu u Loru, zbog "izvanrednog stanja".

U Lori je primjetio gužvu, ali se nije imao vremena raspitivati što se dogodilo, jer su ga odmah pozvali da uđe u vozilo u kojemu je već bio ranjeni Knežević kojega su potom odveli u splitsku Bolnicu.

Idućih dana svoje će obrane iznijeti i preostala dvojica suđenju nazočnih optuženika, Gudić i Botić, a nakon toga slijede završne riječi obrane i optužbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara