U slučaju Riječke banke svjedočili Obersnel i Učur

U istrazi u slučaju Riječke banke danas su na riječkom Županijskom sudu svjedočili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i prof. Marinko Učur koji su od srpnja 2000. do ožujka 2002. bili članovi Nadzornog odbora (NO) te banke.

Po riječima istražne sutkinje Sajonare Čuline, obojica su opisala način rada NO-a. Na upite o isplati nagrada bivšem predsjedniku i članu Uprave Riječke banke Ivanu Štokiću i Borislavu Perožiću, rekli su da je za to bio opunomoćen tadašnji predsjednik NO-a Dietrich Wolf. Ustvrdili su da je Wolf imao pismenu punomoć članova NO-a da uredi prava i obveze članova uprave na osnovi menadžerskih ugovora te da o točnom iznosu isplaćenih nagrada nisu bili izviješteni, rekla je Čulina.

Štokić i Perožić osumnjičeni su za zloporabu položaja i ovlasti jer se sumnja da su, znajući za gubitke, od prosinca 2000. do prosinca 2001. primali stimulativni dio plaće; Štokić 2,1 milijuna kuna, a Perožić 1,4 milijuna kuna. S još troje bivših djelatnika banke sumnjiči ih se i za pomaganje pri sklapanju štetnih ugovora.

Županijski sud uputio je zamolnicu Interpolu da se omogući i saslušanje Dietricha Wolfa u Njemačkoj. U NO Riječke banke Wolf je bio imenovan kao predstavnik Bayerische Landensbanka - tadašnjeg većinskog vlasnika Riječke banke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga o aferi u kojoj je, kako je utvrđeno vještačenjem, Riječka banka od 1997. do 2002. oštećena za 97,3 milijuna dolara, počela je u ožujku 2002. Prvoosumnjičeni, bivši glavni diler banke Eduard Nodilo sumnjiči se za kažnjiva djela sklapanja štetnih ugovora i krivotvorenje službenih isprava, odnosno za neovlašteno trgovanje deviznim novcem i stvaranje gubitaka. Za pomaganje pri sklapanju štetnih ugovora sumnjiče se, uz Štokića i Perožića, bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Mirta Vlah i Snježana Podobnik te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić.

Vještačenje o nastanku gubitaka u Riječkoj banci još traje.

(Hina) hšu vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara