U Somaliji kamenovali mladu ženu zbog preljuba

U Somaliji kamenovali mladu ženu zbog preljuba

MLADA žena, javno je smaknuta u Somaliji, nakon što su je islamisti osudili za preljub kaznom kamenovanja do smrti. Javno smaknuće dogodilo se u Kismayu, kojeg su islamisti zauzeli još u kolovozu ove godine, a nesretna 23-godišnja žena na središnjem je gradskom trgu zakopana do visine grudiju kada je počelo kamenovanje.

Kamenje ne bi trebalo odmah ubiti

Prema izjavama svjedoka, a koje prenose strane agencije, islamisti su tri puta otkopavali rupu kako bi provjerili je li žena još uvijek živa. Posljednja javna smaknuća kamenovanjem islamisti su proveli prije dvije godine kada su vladali Mogadišem i južnom Somalijom. Podsjetimo, združene etiopske i snage somalijske vlade su ih svrgnule s vlasti krajem te godine nakon čega su islamisti krenuli u gerilsku kampanju postupno vraćajući teritorij.

Islamski kazneni zakonik o kamenovanju kaže kako bi u svrhu kamenovanja muškarci morali biti zakopani u zemlju do struka, a žene do grudi. Članak u vezi s kaznom za preljub, kaže kako kamenje koje se upotrebljava "ne bi smjelo biti dovoljno veliko da bi osoba umrla odmah nakon jednog ili dva pogotka, niti bi smjelo biti toliko malo da se ne može nazvati kamenjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene žrtve kamenovanja

Prema izvještaju nevladinih organizacija, žene su u najvećem razmjeru žrtve kamenovanja. Jedan je razlog taj da ih ne tretiraju jednako kao muškarce pred zakonom i sudovima. Osobito su podložne nepravednim suđenjima, jer je u njihovom slučaju vjerojatnije nego u slučaju muškaraca da će biti nepismene te je zbog toga također vjerojatnije da će potpisati priznanja zločina koje nisu počinile.

M.M.
Foto: islam-watch.org

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara