U Splitu održana skupština Zajednice hrvatskih županija

U SPLITSKOM hotelu Parku danas je održana druga skupština Zajednice hrvatskih županija na kojoj su se predstavnici 18 hrvatskih županija zauzeli za decentralizaciju sredstava državnih i javnih poduzeća i ministarstava te za jačanje regionalne samouprave.

Na skupu se posebno raspravljalo o najavljenom konstituiranju vijeća jadranske euroregije koje bi se trebalo oformiti iduće godine u Bruxellesu, a u koje će se uključiti sedam hrvatskih jadranskih županija s osnovnim ciljem korištenja pristupnih fondova EU-a.

Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je kako je ta inicijativa odlično prihvaćena u svim matičnim državama koje će biti članice, od Albanije do Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zato sam uvjeren da ćemo već šest mjeseci nakon formiranja privremenog vijeća jadranske euroregije u Bruxellesu oformiti u Veneciji i stalno vijeće u kojem će biti predstavnici hrvatskih županija i regija te Ministarstva za europske integracije i Ministarstva mora, prometa i razvitka.

To će vijeće", kazao je Jakovčić, "poticati suradnju i razvitak u regiji na području gospodarstva, turizma, kulture, transporta i zaštite okoliša". Jakovčić je posebno istaknuo kako želi da se postigne dogovor da se na Otrantu postave straže, odnosno stalni nadzor brodova koji ulaze u Jadran, a pogotovo tankera jer je to, kako je rekao, jedan od načina da se zaštiti ljepota Jadranskog mora, a istodobno bi to mogla biti i zaštita od ilegalnih migracija.

Župan splitsko-dalmatinski Kruno Peronja, dajući potporu toj inicijativi, rekao je da ona omogućava brži razvoj područne samouprave i njezinu veću financijsku samostalnost.

To je zapravo i cilj radi kojega je osnovana Zajednica hrvatskih županija jer se preko nje moguće suprotstaviti metropolizaciji i centralizaciji Hrvatske, dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara