u SPLITu OTVORENA IZLOŽBA CRTEŽA IVANA MEŠTROVIĆA

U Splitu je večeras u palači "Milesi" otvorena izložba crteža svjetski poznatoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića na kojoj je izloženo 70 radova nastalih od 1904. do 1941. godine. L

Među izloženim je radovima i crtež "Ljubavni par s krilatom zmijom" iz 1905. godine, autobiografski crtež koji prikazuje Meštrovića i Ružu Klein.

"Taj crtež klasificira Meštrovića u krug bečke secesije", istaknuo je Igor Marojević, direktor Fundacije Ivana Meštrovića. Naime, slika je nastala u Beču gdje se Meštrović u to doba školovao.

Među ostalim izlošcima nalaze se i crteži ženske figure iz 1915., kojima Meštrović afirmira poetiku linije, zatim urbani crteži iz atelijera u New Yorku, kao i ikonografski crteži nastali u povodu dekoracije kupole za crkvu u Otavicama.

Igor Marojević istaknuo je na otvorenju izložbe da se Meštrovićev crtački opus apsolutno mora promatrati kao zasebni dvodimenzionalni izražaj bez neposrednog odraza na izvedeno ili neizvedeno skulptursko djelo.

Meštrović, pak, nije smatrao svoje crteže posebno važnima pa ih nije niti uvrstio u svoju darovnicu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija Ivana Meštrovića u Splitu posjeduje oko 580 crteža koje je uglavnom donirala kći toga velikog umjetnika Olga Meštrović, a manji dio otkupljen je od privatnih osoba.

Ova izložba izazvala je veliku pozornost ljubitelja umjetnosti u Splitu koji su večeras napunili palaču "Milesi", upravo zbog toga što je predstavljanje Meštrovićevih crteža bilo izuzetno rijetko, a kad se događalo uvijek je bilo samo u pratnji autorova skulpturskoga djela.

Tematske izložbe crteža počele su se priređivati tek nakon umjetnikove smrti, a posljednja izložba crteža bila je priređena u Zagrebu na umjetnikovu 100. obljetnicu rođenja, ali je i tada u prvi plan bila postavljena skulptura.

Ova splitska izložba postavljena je prema odabiru autora Dalibora Frančevića koji radi kao kustos u Galeriji Ivana Meštrovića, a priređena je u povodu 120 godina umjetnikova rođenja.

(Hina) merc sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara