U Splitu stotinjak osoba na preventivnom cijepljenju od meningokokne sepse

NAKON što je od meningokokne sepse jučer umrla 11-godišnja Ilijana Bilobrk iz Aržana, 97 osoba podvrgnuto je preventivnoj terapiji antibioticima, a liječnici tvrde da se ne radi o epidemiji, prenosi Radio Dalmacija.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Berislav Pelivan, izjavio je za Radio Dalmaciju kako slučajevi zaraze u Aržanu i Igranima nisu epidemiološki povezani, već se radi o slučajnoj vremenskoj podudarnosti zaraze i ne može se, kaže, govoriti o epidemiji.

Najviše 60 osoba prima preventivnu terapiju u Igranima i Makarskoj, gdje je 17-godišnja djevojka išla u srednju školu a u Aržanu je na terapiji 37 osoba. Pelivan je istaknuo kako su epidemiolozi, s obzirom da se radi o zaraznoj bolesti, osobama koje su proteklih desetak dana bile u bliskom kontaktu s oboljelima preventivno podijelili antibiotike.

Tijekom ove godine Zavod je evidentirao četiri slučaja meningokokne sepse u Splitsko-dalmatinskoj županiji; prošli je mjesec od te bolesti umrla djevojčica iz Makarske. Lani su zabilježena tri slučaja, od kojih je jedan završio smrću, naime, preminuo je sedmomjesečni dječak iz Solina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzročnik meningokokne sepse je bakterija službenog naziva Neiserria meningitidis, no poznatija je pod imenom meningokok. Sepsa označava ulazak mikroorganizama u krv i upalnu reakciju našeg organizma na bakterije u krvi. Meningokok nije jedina bakterija koja može uzrokovati sepsu, no meningokokna sepsa je ozbiljno stanje s često vrlo nepovoljnim ishodom.

Na KB Splitu hospitaliziran je devetipolgodišnji brat preminule djevojčice i jedna djevojka, koji su trenutno u dobrom stanju. No, Ilijana Bilobrk, umrla je jučer od meningokokne sepse.

"U nedjelju navečer dijete je primljeno s kliničkom slikom meningokokne sepse. Tijekom noći je bila liječena, ali ujutro oko 6 sati stanje je bilo poprilično loše te je, nažalost, djevojčica preminula",izjavio je za Radio Dalmaciju voditelj zaraznog odjela KB-a Split dr. Nikola Bradarić.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara