U Srbiji danas ukinuto izvanredno stanje

VRŠITELJICA dužnosti predsjednika Srbije Nataša Mićić ukinula je danas izvanredno stanje u Srbiji, uvedeno 12. ožujka ove godine, nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Njenoj je odluci prethodila jednoglasna odluka Vlade Srbije, nakon čega je premijer Srbije Zoran Živković istakao da je za trajanja izvanrednog stanja potpuno razriješeno ubojstvo premijera Đinđića, ali i nekoliko desetina ubojstava iz prethodnih deset godina, te je prekinut lanac trgovine drogom i riješen veliki broj drugih kaznenih djela.

Premijer Živković je naglasio da bitka protiv kriminala još nije završena i da će biti nastavljena istim intenzitetom i u još širem spektru nego do sada. "Za ovih 40 dana glavni prioriteti istrage su bila ubojstva, atentati. To će biti nastavljeno, ali će istraga biti jako brzo proširena i na financijski kriminal, privredni kriminal i na sve druge vrste kriminala", kazao je premijer Srbije.

On je najavio da će biti nastavljene sve započete reforme i ispunjene sve međunarodne obveze, uključujući i suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

U službenoj publikaciji Vlade Srbije o rezultatima izvanrednog stanja, koja je danas predstavljenja javnosti, navodi se da je od ubojstva premijera Đinđića privedeno više od deset tisuća osoba, a u pritvoru ih je zadržano oko četiri i pol tisuće. Protiv 3.200 osoba podneseno je oko 3.700 kaznenih prijava zbog 5.600 kaznenih djela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara