U Srbiji otkazi za 20 posto državnih službenika

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva

SRBIJA će morati otpustiti 14 tisuća državnih službenika da bi zadovoljila uvjete koje im je postavio MMF za dobivanje dodatne novčane pomoći. Ministrica financija, Diana Dragutinović je izjavila da će do 18. rujna sva ministarstva morati dostaviti plan uštede za sljedeću godinu. Ministrica je izjavila da od svakog ministarstva očekuje doprinos štednji i racionalizaciji te smanjenju javne potrošnje. Prema planovima koji će biti uklopljeni u proračun za sljedeću godinu, koji mora biti završen do 20. listopada, odnosno prije dolaska misije MMF-a.

MMF je odgodio dodjeljivanje novčane pomoći Srbiji u iznosu od 2,8 milijardi eura, tražeći detaljno razrađen plan štednje i borbe protiv proračunskog deficita i globalne ekonomske krize. Iako je MMF Srbiji savjetovao podizanje 18-postotnog PDV-a, srbijanska se vlada odlučila na drastično smanjenje broja državnih službenika kao načina uštede proračunskih sredstava.

Sindikati najavili prosvjede

Srbijanski premijer Mirko Cvetković je najavio da je broj od 14 tisuća otkaza tek okviran broj koji bi mogao i rasti. "Ne bih želio da se projekt racionalizacije javnog sektora svede samo na otpuštanje radnika. Taj projekt treba stvoriti efikasnu državu", objasnio je Cvetković. Predsjednik srbijanske vlade je rekao da će racionalizacija obuhvatiti republičku i lokalnu administraciju, zdravstvo, prosvjetu, mirovinski sustav, vojsku, policiju i javna poduzeća na republičkom i lokalnom nivou, prenosi b92.

Sindikati zaposlenih u državnoj upravi odmah su najavili prosvjede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara