U Srbiji zabrana rada 14 navijačkih skupina?

U Srbiji zabrana rada 14 navijačkih skupina?

Tekst: Z.J.
Foto: crvenazvezda

JAVNI državni tužitelj Srbije, Slobodan Radovanović, je danas podnio Ustavnom sudu Srbije prijedlog za zabranu rada i djelovanja 14 ekstremnih podgrupa koje djeluju kao navijačke grupe beogradskih klubova Partizana, Crvene zvezde i Rada.

"Predložena je zabrana tih podgrupa i brisanje iz registra, zbog djelovanja koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i vjerske mržnje", rekao je Radovanović.

Tužitelj je naveo teke neke od grupa čiju je zabranu tražio. Među njima su Alkatraz, Belgradeboys, Ludaci Padinska Skela, Ultra boys, Ultras i Anti Romi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivi za sedam smrtnih slučajeva

Prijedlog za zabranu se temeljio na izvještaju MUP-a, u kome je navedeno da je od 2006. godine do danas bilo više incidenata i narušavanja javnog reda i mira sa više desetina povrijeđenih građana i policajaca, uz veliku materijalnu štetu, prenosi RTS.

Prema Radovanovićevim riječima, cilj prijedloga je sprečavanje nasilja ne samo na sportskim priredbama, već i na ulicama i gradovima Srbije. Također, naveo je da je od 2002. godine do danas bilo sedam smrtnih slučajeva kao posljedica nasilja pripadnika ekstremnih grupa u Srbiji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara