U Srbiji zabranjeni skupovi ultradesničara i antifašista

MINISTARSTVO unutarnjih poslova (MUP) Srbije zabranilo je održavanje ultradesničarskog skupa u Beogradu najavljenog za subotu. Zabranjen je i skup srpskih antifašista koji su svoje okupljanje najavili kao prosvjed protiv okupljanja ultradesničara.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će policija oba skupa zabraniti, a u policiji kažu da su prosvjedi zabranjeni iz sigurnosnih razloga, javlja B92.

Prosvjed "Srpski marš 2008" organizirala je srpska krajnja desnica odnosno udruge "Krv i čast" i "Nacionalni stroj". Kontru im je udarila udruga "Antifašistička kampanja" koja je također za subotu najavila skup srpskih ljevičara. Prosvjed ultradesničara se trebao održati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, dakle na istom mjestu na kojem su ljevičari planirali održati svoj skup, ali samo sat vremena prije najavljenog početka okupljanja pripadnika srpske desnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je odlučila da neće izdati dozvole niti za jedan skup, a odluka je utemeljena na saznanju da je zahtjev za održavanjem skupa "Srpski marš 2008" podnio Zlatan Stojanović iz Beograda, a ne neka organizacija. Policija je provjerom utvrdila da je Stojanović povezan s neonacističkim organizacijama pa je skup zabranjen.

Ljevičari smatraju da su policijskom odlukom neopravdano zakinuti jer oni, za razliku od ultradesničara, ne potiču mržnju i nacionalnu netrpeljivost, već se upravo bore i prosvjeduju protiv toga. No, policija je ipak odlučila zabraniti oba skupa kako bi šanse za izbijanjem eventualnih sukoba ili nereda na beogradskim ulicama bile što manje.

R.I.
Foto: Blic (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara