U Srebrenici pokopana tijela 282 Bošnjaka ubijena 1995. godine

POSMRTNI ostaci 282 Bošnjaka, što su ih srpske postrojbe pobile nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine, pokopani su u petak na spomengroblju u Potočarima izgrađenom kao sastavni dio memorijalnog kompleksa posvećenog žrtvama srebreničke tragedije.

Uz desetak tisuća preživjelih Srebreničana i ostalih Bošnjaka iz

istočne Bosne, na komemoraciji u Potočarima sudjelovali su i najviši dužnosnici BiH te članovi diplomatskog zbora.

Među njima bili su i predsjednik vlade Republike Srpske Dragan Mikerević a prvi put i veleposlanik Srbije i Crne Gore Stanimir Vukičević.

Svi u petak pokopani ekshumirani su iz masovnih grobnica na području istočne Bosne a identificirani su uz pomoć DNK analize.

Među posmrtnim ostacima, koji su pokopani, bili su i oni 26 malodobnih osoba od kojih su dvojica u vrijeme kada su ubijeni imali samo 14 godina.

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić, koji je predvodio vjerski obred, podsjetio je kako je na današnji dan, prije osam godina, brutalno likvidirano više od 10 tisuća Bošnjaka Srebrenice.

"Taj je datum upisan u povijest velikih sramota čovječanstva koje nije htjelo spriječiti ubojstva nedužnih Srebreničana", kazao je Cerić u svojoj propovijedi-hutbi.

Poglavar islamske zajednice istaknuo je da tu tragediju danas čini još većom nedopustiva činjenica kako su dvojica najodgovornijih za počinjena masovna ubojstva - Karadžić i Mladić - još uvijek na slobodi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud u Den Haagu jedino je pravo mjesto gdje se brani istina o Srebrenici i eliminira laž o tome što se tamo zbivalo prije osam godina, rekao je Cerić. Svoju je propovijed završio molitvom da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi.

U ožujku 2003. u memorijalnom kompleksu u Potočarima, gdje se u vrijeme pada Srebrenice nalazila baza nizozemkskih vojnika iz sastava UNPROFOR-a, pokopana su tijela prvih 600 identificiranih žrtava masakra a novi pokopi najavljeni su za rujan.

Iskapanja posmrtnih ostataka traju već sedam godina da bi do danas bilo otkriveno više od 30 masovnih grobnica koja kriju istinu o Srebrenici.

Prema riječima voditelja stručnog tima Komisije za nestale osobe BiH Amora Mašovića, podaci o stvarnom broju Bošnjaka iz Srebrenice koje su likvidirale snage pod zapovjedništvom Ratka Mladića i dalje variraju od 8.500 pa do 10.701 koliko su zabilježile obitelji nestalih.

Mašović tvrdi da su do danas pronađeni ostaci kostiju više od pet tisuća žrtava a vjerojatno će biti moguće pronaći još dvije i pol tisuće.

Neka tijela nikada, međutim, neće biti pronađena jer su završila u Drini ili pak na teritoriju Srbije.

Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), uoči osme obljetnice srebreničke tragedije objavilo je da je DNK analizom

identificirana tisućita žrtva te će uskoro vjerojatno biti moguće pouzdano utvrditi identitet još 676 osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara