U srednjoj Europi jača potpora Europskoj uniji

Potpora za Europsku uniju naglo je porasla u četiri njezine najveće nove članice godinu dana nakon proširenja, pokazala su ispitivanja javnog mnijenja objavljena u srijedu.

Poljaci, Mađari, Česi i Slovaci obilježavaju ove nedjelje prvu godišnjicu povijesnog proširenja Europske unije na istok.

Potpora za EU najveća je u Slovačkoj i iznosi 83 posto, a slijede je Poljska sa 79 posto, Mađarska sa 73 i Češka sa 70 posto, pokazala su ispitivanja provedena prošlog mjeseca.

Brojke su mnogo više nego na referendumima o pristupu Uniji i ispitivanjima provedenima prije članstva, kada su mnogi strahovali od mogućih gospodarskih posljedica ulaska u EU.

Strahovanja da će postati građani drugog reda nisu se, međutim, materijalizirala i raspoloženje u regiji bitno se promijenilo.

Samo u Poljskoj, najvećoj novoj članici, potpora za EU porasla je za gotovo 20 posto u odnosu na prošlu godinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenje su najviše promijenili poljski poljoprivrednici koji su strahovali da će ostati bez posla, no proširenjem su zapravo profitirali zbog povećane potražnje za njihovim proizvodima i izravnim europskim subvencijama.

Broj euroskeptika među Poljacima smanjio se s više od 20 posto na 14, a samo ih se četiri posto i dalje odlučno protivi EU-u.

Ispitivanja su također pokazala da većina ljudi u četiri bivša sovjetska satelita podržava članstvo u NATO-a. Najviše ga podržavaju Poljaci, a najmanje Slovaci.

Europska unija proširila se 1. svibnja 2004. na Litvu, Latviju, Estoniju, Poljsku, Češku, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju, Cipar i Maltu.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara