U srijedu statusna konferencija u slučaju Blaškić

U srijedu statusna konferencija u slučaju Blaškić
NA MEĐUNARODNOM kaznenom sudu u Haagu (ICTY) u srijedu će se pred Žalbenim vijećem u predmetu ´Blaškić´ održati statusna konferencija na kojoj će se utvrditi stanje u predmetu uoči završne faze već trogodišnjeg žalbenog postupka.

Statusna konferencija održava se u žalbenom postupku pred ICTY-em svakih 60 dana, ako oni u konkretnom predmetu protječu bez ročišta.

Nakon novootkrivenih ´olakotnih i oslobađajućih´ dokaza obrane (iz arhiva HVO-a, Armije BiH i Ureda predsjednika RH), koje je Žalbeno vijeće ocijenilo ´relevantnim, vjerodostojnim´ i takvima koji dovode u pitanje ´utemeljenost presude´, tužiteljstvo je podnijelo protudokaze, protiveći se ponavljanju postupka.

Branitelj generala Blaškića, odvjetnik Anto Nobilo izjavio je za Hinu da će obrana do isteka roka od 5. ožujka odgovoriti na podnesak optužbe čime završava argumentacija i slijedi samo odluka drugostupanjskog vijeća.

´Ta odluka može biti ili da će se rasprava o novim dokazima održati pred prvostupanjskim sudom, dakle novo suđenje ili zakazivanje rasprave pred drugostupanjskim sudom´, rekao je Nobilo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o podnescima optužbe i obrane, uz napomenu o njihovoj tajnosti, Nobilo je rekao kako ´tužiteljstvo nije iznijelo nikakve posebne dokaze, a pogotovo ne one koji bi ugrozili one što je obrana uspjela prikupiti´.

Izrazio je nadu da će prvostupanjska presuda Blaškiću, kojom je osuđen na 45 godina zatvora, biti poništena i vraćena na ponovno suđenje, opravdajući svoj optimizam i ´nekim raspravama i komentarima u Haagu´.

Za zdravstveno stanje generala Blaškića, Nobilo je rekao ´da se popravlja i da je sada relativno zadovoljavajuće´.

General Blaškić, koji se u haškom pritvoru nalazi od 1. travnja 1996., početkom siječnja ove godine je zbog ozbiljnih zdravstvenih problema završio u bolnici a kasnije je podvrgnut pretragama.

Prvostupanjsko vijeće Haškog suda 3. ožujka 2000. proglasilo je Blaškića krivim i osudilo ga na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini od polovice 1992. do 1994., od kojih je najteži pokolj stotinu Bošnjaka u selu Ahmići 16. travnja ´93.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara