U srušenom Boeingu 737 nema preživjelih, Cipar proglasio dan žalosti

CIPARSKI zrakoplov Helios Airwaysa sa 121 osobom srušio se u nedjelju sjeverno od Atene, javila je grčka državna televizija. Većina putnika bila su djeca iz Grčke, no nitko od njih pad nije preživio.

Državna televizija prenijela je nepotvrđenu informaciju da je jednome od pilota pozlilo neposredno prije pada zrakoplova.

Prije nego što se zrakoplov srušio prekinula se radio veza s pilotom.

Zrakoplov se srušio u blizini ljetovališta Oropos, izvijestila je NET televizija.

Prema grčkom ministarstvu obrane, pilot zrakoplova F-16 rekao je da nije mogao vidjeti pilota ciparskoga zrakoplova prije rušenja te da je kopilot bio naslonjen na njegovo sjedalo. Grčke vlasti izjavile su kako preživjelih nema.

Glavni kontrolor leta na atenskom aerodromu Iannis Pantazaratos izjavio je grčku državnu televiziju da nije siguran tko je uistinu upravljao avionom.

"Izgubili smo svaki kontakt s zrakoplovom koji je na atenski aerodrom trebao sletjeti u prijepodnevnim satima. Zračne snage krenule su odmah prema poluotoku Euboea, ali su potvrdile tek kako su piloti zarobljeni u kabini." - kazao je Pantazaratos za grčku državnu televiziju, a prenosi BBC.

Kompanija Helios Airways osnovana je 1999. godine kao prva ciparska nezavisna aviokompanija.

Flota Boeinga 737 zahvaljujući Helios Airwaysu svakodnevno je Cipar povezivala s Londonom, Atenom, Sofijom, Dublinom i Strasbourgom.

Reuters je izvjestio kako je policija i helikopterska služba trenutno na mjestu pada zrakoplova, a na putu je i medicinska pomoć. 

"Nastojimo locirati preživjele, no za sada nemamo izvješća da su oni pronađeni", kazala je glasnogovornica policije.

Iz policijskih izvora također je izviješteno kako nema naznaka da je zrakoplov bio otet.

"Iz zrakoplova nije bilo signala da se radi o otmici. Pilot nije odgovorao na pozive grčkih vlasti za civilno zrakoplovstvo, niti na pozive grčkog Ratnog zrakoplovstva", izjavio je visoki policijski izvor.

Izvor iz grčkog ministarstva vanjskih poslova također je potvrdio da nema indicija o otmici.

Nadležni s aerodroma u Larnaci, odlakle je zrakoplov poletio, izjavili su za ciparsku nacionalnu televiziju kako su piloti možda izgubili svijest zbog naglog pada tlaka u pilotskoj kabini.

Grčka policija smatra da je ciparski zrakoplov u kojemu je, prema posljednjim podacima, bio 121 putnik pao zbog nesretnog slučaja na temelju poruke pilota o padu tlaka u kabini, rekao je visoki dužnosnik Ministarstva javnog reda.

"Točni uzroci pada još nisu poznati", rekao je glasnogovornik grčke vlade i potvrdio da je zrakoplov, koji je dolazio iz smjera Larnace, trebao sletjeti na međunarodnu zračnu luku u Ateni.

Pilot je kontrolnom tornju u Ateni javio da ima problema s tlakom, nakon čega je izgubljena veza sa zrakoplovom, rekao je dužnosnik.

"Vjerujemo da je riječ o nesreći, no čekamo rezultate analize crne kutije i zasad ne isključujemo nikakav razlog", rekao je.


Grčke televizijske postaje prenijele su u međuvremenu prve snimke ostataka zrakoplova, koji se srušio na brdu kod Varnave, sjeveroistočno od Atene.

Vatrogasci su na mjestu nesreće pronašli samo prve žrtve.

Zrakoplov je bio u plamenu, a gasili su ga i kanaderi.

U priopćenju koje je objavila nacionalna TV mreža CYBC, kaže se da je let broj HCY522 poletio iz Larnace u 09:00 sati po lokalnom vremenu, te da je s njim izgubljen kontakt u 10:30.

Grčko ministarstvo obrane također sumnja da je kvar na opskrbi kisikom ili na sustavu održavanja tlaka zraka, mogao izazvati rušenje ciparskog Boeinga kod Atene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je da je bilo problema ili s opskrbom kisikom ili s dekompresijom", izjavio je jedan dužnosnik ministarstva.

Jedan putnik iz zrakoplova je neposredno prije pada mobitelom poslao SMS poruku svom rođaku u kojoj je naveo da su piloti kolabirali i da se u avionu smrzavaju.

"Pilot je poplavio (u licu). Rođače zbogom, mi se smrzavamo", naveo je putnik u poruci, izvijestila je grčka televizija.

"Većina putnika zrakoplova Beoing B737 ciparske kompanije Helios Airways koji se srušio u nedjelju sjeverno od Atene djeca su iz Grčke" - izjavio je češki premijer Jiri Paroubek.

Paroubek je novinarima u Pragu rekao da je u zrakoplovu bilo 80 djece koja su se vraćala s ljetovanja na Cipru. Prema grčkim vlastima, u Boeingu 737 bio je 121 putnik.

Nije isključio mogućnost da su ostali putnici Česi, no češke vlasti to još nisu potvrdile.

Ciparski charter trebao je nakon Atene nastaviti put za Prag, rekao je glasnogovornik češke uprave za zračne luke.

Glasnogovornik grčke policije kazao je da je u zrakoplovu bilo 115 putnika i šest članova posade, od čega je 59 odraslih i osmero djece putovalo za Atenu, a 48 za Prag.

Time je opvrgnuto ranije izviješće agencije France presse, koja je prenijela izjavu češkog premijera Jirija Paroubeka kako je u zrakoplovu bilo 80 djece iz Grčke te da bi ostali putnici mogli biti Česi.


Cipar je zbog nesreće proglasio tri dana žalosti.
"Većina putnika bili su Ciprani", među kojima i skupina "48 mladih koji su putovali u Prag". U zrakoplovu je bio i "određen broj Grka i vrlo malo stranaca", rekao je.

Rekao je također da je jedan od pilota bio Nijemac.

Prema grčkoj policiji, u zrakoplovu je bilo 115 putnika i šest članova posade, od čega je 59 odraslih i osmero djece putovalo za Atenu, a 48 za Prag.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara