U STAROM EGIPTU BIO JE RAZVIJEN KULT LAVA

Pregledom kostura lava koji je 2001. pronađen u Saqqari (35 kilometara jugozapadno od Kaira), u grobu Tutankhamonove dadilje Maje, potvrđeno je da je u starom Egiptu bio razvijen kult te životinje i njezina obrednog pokapanja kojemu je prethodila mumifikacija, piše časopis Nature. L

Francuski arheolozi koji rade u Bubasteionu otkrili su kostur u 'mačjim' katakombama iz doba Stare države koje se povezuje s kultom božice mačaka Bastet, a bile su položene u puno stariji grob iz 18. dinastije, tj. iz 14. stoljeća poslije Krista, grob dvorske dame Maje koja je bila dadilja mladog Tutankhamona. I tu važnu grobnicu iz doba Nove države (druga polovica drugog tisućljeća prije Krista), pronašli su francuski arheolozi iz misije Bubasteion 1966.

Neki klasici iz grčko-rimskog doba, kao i faraonski natpisi, govore da su lavove (Panthera leo) u Egiptu smatrali "svetim" životinjama koje su se štovale.

Te su se životinje povezivale s nekim božanstvima, pa su ih zato hranili i njegovali tijekom života, a kada bi uginule mumificirali bi ih i pokapali u posebnim grobnicama ili katakombama.

"No ta se činjenica dosad nije mogla potvrditi, jer u Egiptu nikad nije pronađen nijedan lav, osim nalaza pojedinačnih kostiju iz doba Stare države u Abydosu", kaže se u priopćenju Državnog istraživačkog centra CNRS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjenom morfometrije, mjerenja svakog anatomskog dijela kako bi se dobila točna slika građe, a ne samo veličine životinje, arheozoologinja Cecile Callou usporedila je lava s podacima suvremenih zbirka i utvrdila da je riječ o velikom odraslom mužjaku koji je zacijelo uginuo od starosti.

Patologija zuba (zubi izglodani sve do desni, povratni granulom) i tragovi lomljenja rebara, upućuju da životinja nije živjela na slobodi.

Prema mišljenju znanstvenika iz CNRS-a, posrijedi bi mogla biti životinja koja se povezivala s bogom Mahesom, sinom božice lavova Sakhmet. No kako je potonja i sama bila bliska božici mačaka Bastet koje se kult njegovao u tom dijelu Saqqare, razumljivo je da je lav pronađen među ostacima brojnih mumificiranih mačaka.

S obzirom na te okolnosti, ovaj lav, prvi cjelovit primjerak kakav u Egiptu još nije pronađen, premda je ta divlja mačka u doba faraona zauzimala važno mjesto u kulturi i umjetnosti, potvrđuje da se ta životinja iznimno štovala i zakapala ne samo u gradu Leontopolisu, nego i u velikom gradu Memphisu, kojega je nekropola bila Saqqara.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara