U Subotici grafiti: Ustaše, čeka vas klanje; Hrvati traže zaštitu

PRIJETEĆE poruke pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice pojavile su se na zidu jedne srednje škole u Subotici, a o najnovijem izgredu izvijestila su i tri vojvođanska dnevna lista te lokalni mediji u Subotici.

Poruke "Hrvati, vi ste niža bića - srpski kraljevi" i "Ustaše, čeka vas klanje" ispisane su, kako se pretpostavlja, pretprošle noći, a policija nakon očevida još nije ništa priopćila o autoru i njegovim motivima.

Prema riječima predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskoga nacionalnog vijeća Laze Vojnića Hajduka, razlog napada na nacionalne manjine jest isključivo u nesposobnosti državnih tijela gonjenja, koja ni prije nisu otkrila počinitelje sličnih djela.

Na najnovije prijeteće poruke reagirao je i predsjednik najjače stranke vojvođanskih Mađara Jozsef Kasza, koji je rekao da one unose nemir i napetost među građane.

Sličan izgred posljednji se put dogodio prije dva mjeseca u mjestu Vrbasu, kada su također na dva mjesta bile ispisane prijeteće poruke Hrvatima.

Demokratski savez Hrvata Vojvodine zatražio zaštitu

Reagirajući na nove izgrede usmjerene protiv Hrvata u Srbiji, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zatražio je od srbijanskih državnih tijela zaštitu hrvatske nacionalne manjine.

Najnovije prijeteće poruke koje su se pojavile u Subotici DSHV-u su dokaz da "politika kojoj se danas sudi u Haagu nije napuštena" i da se na zaštiti te nacionalne manjine ni nakon potpisivanja Sporazuma između SCG i Hrvatske ne čini ništa.

"Očekujemo da se u državnim tijelima, a naročito policiji, počnu zapošljavati Hrvati, no moramo reći da još ništa nije učinjeno i očekujemo da se to pitanje konačno riješi", ističe se u priopćenju jedine parlamentarne stranke hrvatske manjine u Srbiji.

S tim u svezi, DSHV je od srbijanskih vlasti zatražio da se krene u promjenu izbornih zakona kojima bi se, na temelju pozitivne diskriminacije, nacionalnim manjinama osiguralo sudjelovanje u radu državnih tijela.

Stranka Hrvata u Srbiji tim je povodom osudila i Srpsku akademiju znanosti i umjetnosti, koja je dala pozitivno mišljenje o prijedlogu da se u vojvođanske osnovne škole uvede tzv. bunjevački jezik.

Ne budu li se rješavali spomenuti problemi, ističe se u priopćenju, DSHV će ih i dalje iznositi hrvatskim državnim tijelima te institucijama međunarodne zajednice kako bi se spriječile "aktivnosti države usmjerene na asimilaciju njezinih manjina".

(Foto: B92)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara