U subotu završava uspješna znanstvena misija Columbije

POSADA svemirske letjelice Columbia proglasila je svoju šesnaestodnevnu znanstvenu misiju uspješnom, pripremajući se za povratak na Zemlju u subotu.

Tijekom misije provedeno je 80 eksperimenata, od toga 59 u privremenom laboratoriju. ´Mislim da su mnogi provedeni eksperimenti iznad svih naših očekivanja, a vidjeli smo i pojave kojima se nismo nadali´, kazao je vođa misije Michael Anderson.

Jedno od iznenađenja bila je i lebdeća vatrena lopta koja je trajala rekordnih 90 minuta. Vatrena lopta najslabiji je mogući plamen jer koristi vrlo malo goriva i na Zemlji nikad ne traje duže od nekoliko sekundi. One su bile dio eksperimenta za koji se znanstvenici nadaju da će omogućiti proizvodnju automobilskih motora koji manje zagađuju okoliš.

Astronauti su bili i ispitanici i znanstvenici. ´Svakog jutra svi smo ispunjavali upitnik o tome što smo sanjali´ da bi se vidjelo kako stanje bez gravitacije utječe na san, kazala je Laurel Clark. Uz to, astronauti su vodili i detaljan dnevnik o tome što jedu i piju i uzimali su uzorke krvi i urina za daljnje proučavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U misiji su sudjelovale i brojne životinje, uključujući štakore, paukove, crve i mrave, koji su bili dio rutinskih eksperimenata.

Posada Columbije radila je u smjenama od 12 sati, no u Zemljinoj orbiti, kad svakih 45 minuta vidite izlazak ili zalazak Sunca, vrlo je lako izgubiti pojam o vremenu. Tako je prvi izraelski astronaut Ilan Ramon dvaput propustio šabat. ´Na nesreću - ili sreću - čovjek u svemiru gubi pojam o vremenu na Zemlji´, rekao je Ramon.

Columbia bi u Svemirski centar Kennedy na Floridi trebala sletjeti u subotu u 9:15 ujutro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara