U sukobima navijača izazvanim Sadamovim slikama poginulo više od stotinu ljudi

U sukobima navijača izazvanim Sadamovim slikama poginulo više od stotinu ljudi
U SUKOBIMA arapskih i kurdskih navijača na i nakon nogometne utakmice u sirijskom gradu Kahsiu poginulo je više od 100 ljudi, među kojima i četiri policajca.

Turske zdravstvene ekipe u gradu Mardinu, na jugoistoku zemlje, ponudile su u nedjelju pomoć u zbrinjavanju oko 150 osoba koje su ozlijedjene tijekom sukoba navijača u obližnjem Kahsiu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do krvavog obračuna navijača došlo je, prema tvrdnjama očevidaca, u trenutku kada je jedna skupina Arapa upala na stadion sa slikama Saddama Husseina, veličajući njegovo ime. Kurdi su dogovorili uzvikivanjem slogana kojima se slavi irački kurdski čelnik Massoud Barzani.

Sukobi su se sa stadiona ubrzo proširili i u centar Kahsija, a nešto kasnije, i u sirijski glavni grad Damask. Tamo je više stotina Kurda srušilo jednu od brojnih statua bivšeg sirijskog diktatora Hafeza el Assada. Tijekom intervencije policije ubijeno je i ranjeno više demonstranata.

Bili su to prvi krvavi javni prosvjedi kurdske etničke zajednice koja živi u Siriji od dolaska Bashara el Assada na vlast. U Siriji, kako se pretpostavlja, živi oko milijun Kurda koji tamo nemaju nikakva politička i druga prava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara