U suprotnom smjeru autocestom vozio tast predsjednika Prekršajnog suda u Karlovcu

OPHODARI ceste i vozači koji su 20. travnja vozili autocestom od Karlovca do Vukove Gorice još prepričavaju kako im je tog dana nešto iza 10 sati u susret dolazio bijeli peugeot 205 karlovačkih registarskih oznaka. I ništa tu ne bi bilo neobično, niti bi se itko posebno sjećao što se događalo na cesti da vozač peugeota nije cijelu ovu, dvadesetak kilometara dugu, dionicu prešao - u suprotnom smjeru.

Iako su se mnogi pitali tko je sjedio za volanom automobila karlovačkih registarskih oznaka KA 505-AP , javnost je ostala uskraćena za informaciju o identitetu i životnoj dobi vozača. Bio je to 86-godišnji Karlovčanin, Mihajlo Tatalović, koji, unatoč poodmakloj životnoj dobi, dozvolu uredno posjeduje.

Njegov bijeli peugeot, star dvadesetak godina, sada je parkiran u Drežnici, zabačenom selu nadomak Jezerana kamo su se supružnici Tatalović, Mihajlo i Nedeljka, i uputili 20. travnja.

"Napunili smo auto stvarima i krenuli na put. Nikad se nismo vozili tom autocestom već smo uvijek, i za vrijeme rata, do Drežnice išli preko Švarče, pa na staru cestu. No, taj smo dan zbog stvari odlučili promijeniti put. Ma, odmah smo vidjeli da smo ušli u krivi trak, ali nismo mogli prijeći na drugu stranu jer je po sredini bila ograda - priča nam Nedeljka Tatalović koju smo pronašli u Drežnici.

Ona tvrdi da su ih ophodari ceste okrenuli i uputili u pravom smjeru, nakon što su u suprotnom smjeru prošli kroz 265 metara dug tunel Sveti Marko.

No, kamere postavljene na autocesti "ulovile" su Tataloviće prvi put na vijaduktu Drežnik i pratile ih sve do Vukove Gorice.

A na tom putu, kako pokazuju snimke, moglo je doći i do tragedije da vozač osobnog automobila koji je pretjecao nije na vrijeme uspio "pobjeći"  u desni trak. Za razliku od ovog, dio snimke na kojem se vidi kako Tatalović i vozač koji je u isto vrijeme bio na autocesti voze u istom smjeru, ali u suprotnim tracima, djeluju komično.

No, do smjeha toga dana nije bilo Petru Peteku, ophodaru ceste kojem je dojavljeno da pokuša zaustaviti i vratiti u pravom smjeru peugeot. Sa svojim je vozilom bio parkiran kod Bosiljeva, odakle je pokušao presresti Tatalovića:
"Upalio sam rotirke, blicao, trubio i pokušao ga zastaviti, ali nije reagirao. Krenuo sam za njim, također u suprotnom smjeru. Nije mi bilo svejedno. Javio sam kolegama koji su bili kod Vukove Gorice da ga presretnu. Policija je o svemu bila odmah obavještena. Mi smo ga na kraju kod Vukove Gorice zaustavili, na brzinu okrenuli na cesti i vratili u pravom smjeru. Njegovo ime, kao ni registraciju vozila, nismo zapisali. Sjećam se da je vozač bio potpuno zbunjen i vjerujem da on zapravo nema pojma što je napravio."

Kad su se vraćali natrag, Tatalovići nisu izašli s autoceste u Karlovcu, već su se blizu naplatnih kućica zaokrenuli i putovanje, započeto u krivom, završili u pravom smjeru, pa su za cijenu jedne cestarine imali gotovo dvostruku vožnju. Sa autoceste su sišli kod Male Kapele i u pravom se smjeru dovezli do Drežnice gdje im automobil, kaže Nedeljka Tatalović, treba da suprug njime može otići do njive.

Isti dan poslijepodne, kad je u frizerskom salonu preko Radio Mrežnice doznala što se dogodilo, u Drežnicu ih je nazvala kći, karlovačka odvjetnica Nada Rauch: "Pitala je kako je prošao put. Rekla sam - dobro. Misli smo da možemo sakriti što se dogodilo, ali kći je rekla da je čula na radiju. odgovorila sam, eto, da nije toga bilo - ne bi ni mi bili na radiju. Onda mi je spustila slušalicu.

Nedeljka Tatalović za supruga kaže da je vozač 37 godina i da do sada nikada nije imao niti jedan prometni prekršaj.

Petek procjenjuje da su se Tatalovići po autocesti vozili brzinom od 60 do 70 kilometara na sat. Ako je to točno, znači da su se kretali najnižom dopuštenom brzinom po autocesti, ali policija ih svejedno nije uspjela pronaći, možda i zbog toga što je taj dan u Karlovcu boravio predsjednik Mesić, pa je većina raspoloživih policijskih snaga bila raspoređena na drugim poslovima.

"Sutradan su došli policajci iz Ogulina. Ispričali smo im isto što i vama, to je sve ."- kaže Nedeljka Tatalović zabrinuta što će se dogoditi ako suprug ostane bez vozačke. 

U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka kojeg je policija, kako nam je rekao glasnogovornik Tomislav Kotić, prošli četvrtak proslijedila prekršajnom sudu (kojemu je predsjednik Tatalovićev zet Zvonimir Rauch) Mihajlo Tatalović mogao bi, bude li proglašen krivim, platiti kaznu od najmanje dvije tisuće kuna, dobiti tri negativna boda i bez dozvole ostati od dva do šest mjeseci. Kako Tatalovići do jeseni namjeravaju ostati u Drežnici, automobil im do tada neće baš ni trebati.

Namjerava li se kući vratiti autocestom, kako se osjećao dok je vozio u suprotnom smjeru, zbog čega su mu drugi vozači "blicali", od Mihajla Tatalovića nismo uspjeli doznati. Supruga je rekla da je možda ili na njivi ili u voćnjaku, ali tamo ga nije bilo. Bijeli peugeot 205 parkirao je iza kuće pa se, vjerojatno, negdje uputio pješice.

Iako je devet nadozornih kamera snimilo da je Tatalović vozio u suprotnom smjeru, te snimke nisu dokaz na sudu, pa o ishodu prekršajnog postupka ovisi što će vozač ispričati na ročištu.

Tekst i snimke: Županijski tjednik 7dana (www.7-dana.com)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara