U svemir poletio prvi izraelski astronaut

PRVI izraelski astronaut Ilan Ramon poletio je u četvrtak space shuttleom Columbia u zemljinu orbitu zajedno s još šestoricom američkih astronauta s kojima će dijeliti 16dnevnu znanstvenu misiju.

Astronaut John Ramon pukovnik je i borbeni pilot u izraelskom ratnom zrakoplovstvu.

U Izraelu ga slave kao Johna Glenna nacije, a njegova misija tim više dobija na značenju što je sin preživjeloga logoraša iz koncentracijskog logora Auschwitz.

´Za tu generaciju, priča time zatvara puni krug. Ono što je John Glenn učinio za Amerikance, pukovnik Ramon čini za Izraelce i sve preživjele žrtve holokausta i njihove potomke´, rekao je izraelski veleposlanik u SAD Daniel Ayalon.

Glenn je 1962. ušao u povijest kao prvi Amerikanac koji je obletio Zemlju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramon će u svemiru proučavati atmosferske aerosole, točnije oluje prašine, te njihov utjecaj na globalnu klimu.

U svemiru će uz uobičajenu astronautsku jesti i košer-hranu, dopuštenu i pripremljenu prema pravilima židovske vjere, a obećao je i da će pokušati poštovati šabat, tjedni potpuni odmor u tradiciji židovske religije, što će biti ipak nešto teže jer će mu sunce izlaziti 16 puta dnevno.

Lansiranje je pratilo 300-ak Izraelaca, većinom turisti, a svako izraelsko školsko dijete 25 školskih sati posvetit će njegovu letu i znanosti o svemiru.

Povrataka Columbije na Zemlju očekuje se 1. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara