U svibnju godišnji pad potrošačkih cijena od 1,8 posto

U svibnju godišnji pad potrošačkih cijena od 1,8 posto

Foto: 123rf

GODIŠNJA stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u svibnju je uz blago ubrzanje pada bila na razini od -1,8% u odnosu na godišnji pad od 1,7% u travnju.

Pad cijena na godišnjoj razini potaknut je padom u kategoriji prijevoza (7,7%) koji je podržan padom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (13,5%). Dodatno, negativan doprinos kretanju cijena došao je i od nižih cijena hrane koji u strukturi indeksa potrošačkih cijena čine 25,12%, a zabilježen je godišnji pad cijena od 0,6%. Pad cijena bilježi i kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (3,3%) koja u strukturi indeksa potrošačkih cijena čini 17,05%, potaknut padom cijena plina od 20,3%.

Nadalje, kategorije obrazovanja, komunikacija i rekreacije i kulture također su zabilježile godišnji pad koji redom iznosi 0,9%, 3,3% te 1,4%. Snažniji pad cijena zaustavljen je godišnjim rastom cijena u kategoriji zdravstva (1,1%) te restorana i hotela (1%).


Kad iz indeksa potrošačkih cijena isključimo volatilne komponente cijena energije i prehrane koje u košarici potrošačkih cijena čine preko 55%, temeljna godišnja stopa inflacije u svibnju bilježi godišnji rast od 0,1%.

Ne očekuje se snažniji rast cijena

Na mjesečnoj je razini zabilježen rast potrošačkih cijena za 0,2%. Rastu cijena na mjesečnoj razini ponajviše je pridonio rast cijena hrane i bezalkoholnih pića od 1% podržan rastom cijena hrane od 1,1%. Dodatno mjesečni rast cijena bilježe i cijene prijevoza (1%) podržane rastom cijena u zračnom prijevozu (2,9%) te mjesečnim rastom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (1,9%).

"I u nastavku godine uz uvezene deflatorne pritiske, izostanak inflatornih pritisaka trebao bi biti dodatno podržan i administrativnim smanjenjem cijene plina od 1. travnja, što će biti vidljivo u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva. Snažnije inflatorne pritiske za sad ne očekujemo ni od strane domaće potražnje budući da je ona još uvijek potisnuta nedovoljnim oporavkom tržišta rada. S druge strane, očekivani porast cijena sirove nafte na svjetskim tržištima (prema kraju godine) uz bazni učinak mogao bi ublažiti deflacijske pritiske", prognoziraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara