U svijetu 12.000 ugroženih vrsta

ZBOG dolazaka novih vrsta i uništavanje staništa čovjekovim djelovanjem povećao se broj ugroženih vrsta na više od 12 tisuća, piše New Scientist.

Popis za 2003. objavila udruga World Conservation Union spominje neka mjesta na kojima dolazak životinjskih i biljnih vrsta kojih prije nije bilo na njima ugrožava opstanak postojećih vrsta, a riječ je ponajprije o otočjima kao što su Havaji, Galapagos i Sejšeli.

Na novome popisu nalazi se 12.259 vrsta, a to je tisuću vrsta više nego na istome popisu u 2002. godini. Uzrok tolikog povećanja ponajprije leži u činjenici da sada raspolažemo s više podataka o slabo proučenim vrstama. Još se veće povećanje vrsta na popisu očekuje sljedeće godine, kad bi trebalo ponovo procijeniti stanje 9942 vrste ptica.

"Iako i dalje tek dodirujemo samu bit problema, vjerujemo da je naš popis dobar pokazatelj stanja u svijetu s obzirom na biološku raznolikost", smatra Achim Steiner, direktor World Conservation Union.

Prema njegovu mišljenju, za održavanje biološke raznolikosti potrebna je politička volja i novčana sredstva, jer čovjek, iako baš on najviše ugrožava bilje i životinjske vrste, jedini može pomoći pri njihovoj zaštiti.

Uzrok povećanja broja ugroženih vrsta na popisu bilo je dodavanje 813 biljnih vrsta koje rastu samo u Ekvadoru, zemlji u kojoj je pronađeno 4 tisuće endemskih biljaka.

Popisu je dodano i 125 havajskih biljaka te 35 mekušaca s otočja Galapagos. Četiri biljke koje rastu samo na Otoku uznesenja sada se smatraju izumrlima, jer su ih posve potisnule biljke kojih prije nije bilo na tome otoku.

Sastavljanje popisa nije jednostavno, pa su samo u 2003. ponovno kategorizirane 33 vrste sisavaca, zbog novih podataka ili ispravljanja pogrešaka. Osim toga, mnoge vrste na popisu obilježene su samo opaskom o "nedostatku podataka".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara