U Tajlandu izglasan novi ustav

TAJLANĐANI su na današnjem referendumu dali odobrenje novom ustavu kojeg je promoviralo vijeće vojne hunte koja je preuzela kontrolu nad zemljom prošle godine.

59.4 posto građana glasalo je za, a 40.6 protiv novog ustava, pokazali su neslužbeni rezultati, provedeni na uzorku od 15,9 milijuna, odnosno 44 posto svih glasova. Treba pričekati i konačne službene rezultate, ali margina je toliko velika da više nema sumnje.

"Jako je veliko olakšanje to što smo prošli ispit nakon ovih mjeseci kampanje", rekao je od vojske postavljeni premijer Surayud Chulanont nakon objave rezultata. "Ovo je prvi bitan korak u dovođenju demokracije ovoj zemlji. Tajland tako dugo pati zbog političkih problema i vrijeme je krenuti dalje"

Izborno povjerenstvo objavit će službene rezultate referenduma 21. kolovoza, a premijer kaže kako vlada ovaj mjesec namjerava proslijediti novi ustav kralju Bhumibolu Adulyadeju da on da potporu. Također je najavio kako je ovo prvi i najbitniji korak prema održavanju izbora, koji bi se trebali održati u prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska je ovim ustavom uspjela zadržati prilično velik utjecaj, budući da ustav (širokim rasponom mjera, kao što je odredba da premijer smije zadržati samo dva mandata) sprečava dolazak na vlast onako jakih stranaka kao što je bila stranka bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, svrgnutog u puču prije 11 mjeseci. Vojska također zadržava ulogu "nadzornika tajlandske politike", kao što je navedeno u čl. 309 ustava.

Thaksinova stranka je u međuvremenu raspuštena, a njemu i njegovim najbližim suradnicima na pet godina je zabranjeno bavljenje politikom. Kritičari, koji su nazivali referendum sramotom i prevarom, upozoravaju da vojska još uvijek nije ukinula opsadno stanje u 36 od 76 tajlandskim provincijama.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara