U Teheranu otvorena izložba karikatura o holokaustu

PLAKAT na kojemu su nacrtane tri njemačke kacige iz Drugog svjetskog rata, a na jednoj je Davidova zvijezda želi dobrodošlicu posjetiteljima međunarodnog natječaja karikature o židovskom holokaustu u Drugom svjetskom ratu u iranskoj prijestolnici.

"Organizirali smo natječaj kako bismo utvrdili gdje je granica slobode izražavanja na Zapadu", kazao je Masud Shojai, direktor iranske udruge karikaturista i suorganizator izložbe koja je otvorena u ponedjeljak u muzeju suvremene palestinske umjetnosti i trajat će mjesec dana.

Na natječaj koji su u veljači objavili Iran Caricature i konzervativni dnevnik Hamshahri pristiglo je oko 1.100 karikatura iz šezdesetak zemalja, od čega je izloženo više od dvjesto, kazao je Shojai.

Natječaj je odgovor na objavljivanje karikatura proroka Muhameda u europskom tisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednoj karikaturi je kukasti križ koji se pretvara u Davidovu zvijezdu od bodljikave žice koja davi Palestince, a na drugoj Adolf Hitler koji poziva sadašnje izraelsko čelništvo da provede holokaust.

Iranski su čelnici u više navrata opetovali da je jedini pravi holokaust počinjen nad Palestincima.

Ocjenjivački sud od pet iranskih karikaturista odlučit će o trima "najboljim" crtežima čiji će autori dobiti 12.000, 8.000 i 5.000 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara