U tijeku proces prebacivanja Burazovićevog tijela iz Mosula

HRVATSKI MVP dobio je u utorak službenu potvrdu da se tijelo poginulog hrvatskog vozača kamiona Dalibora Burazovića nalazi na institutu za forenzičnu medicinu u Mosulu te da je za njegovo prebacivanje do granice s Turskom potrebna suglasnost iračkog ministarstva zdravstva i da je za to kontaktirano poljsko konzularno predstavništvo u Bagdadu, izjavio je u utorak Vinko Ljubičić, voditelj radne skupine MVPa zadužene za događaje u Iraku.

"Danas smo dobili službenu informaciju da se Burazovićevo tijelo nalazi na institutu za forenzičnu medicinu u Mosulu. Za potrebnu suglasnost ministarstva zdravstva u Bagdadu za prebacivanje tijela do granice s Turskom kontaktirali smo poljsko konzularno predstavništvo u Bagdadu, s kojim imamo dogovorenu suradnju i istaknuli im hitnost problema", rekao je Ljubičić.

Ljubičić je rekao da očekuje da bi tijelo ubijenog hrvatskog vozača danas trebalo biti prebačeno u Zaho na iračko-turskoj granici.

Kako pišu Večernji list i Novi list, ministrstvo vanjskih poslova je u nedjelju poslalo potvrdu sa svojim pečatom koja je potrebna da Burazovićevo tijelo u Zahou preuzmu hrvatski vozači kamiona.

Upitan hoće li tijelo preuzeti u Mosulu hrvatski vozači i prebaciti ga do Zahoa na iračko-turskoj granici, gdje bi ga trebao preuzeti osječki pogrebnik Eno Zjakić, kako piše Novi List, Ljubičić je odgovorio da postoji takav dogovor ali da ništa nije sigurno.

"Ništa nije sigurno, mi smo u dogovoru s vozačima, a obavijestili smo i američke snage i iračku stranu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijelo bi u Zahou trebao preuzeti osječki pogrebnik Eno Zjakić koji je u nedjelju poslije podne na put krenuo zajedno s Daliborovim najboljim prijeteljem Ivom Đogašem. Kako piše "Novi list", on je u ponedjeljak tek stigao do Istanbula, a od tamo ga očekuje još dvije tisuće kilometara do granice s Irakom. Troškove puta snosit će Udruženje autoprijevoznika Hrvatske, piše Vjesnik.

Kako je izjavio Ljubičić, danas nije uspostavljen kontakt s hrvatskim diplomatskim predstavnicima u Turskoj koji su zaduženi za praćenje kretanja Zjakića i Đogaša, te on ne zna gdje se njih dvojica trenutačno nalaze. To je za nas manji dio problema, rekao je Ljubičić. Nama je najvažniji trenutak preuzimanja tijela u Mosulu, dodao je.

"U intenzivnim kontaktima smo s američkom stranom, i pismeno i telefonski pokušavamo sve što je u našoj moći, ali situacija je dolje dosta kaotična", kazao je Ljubičić.

Govoreći o prebacivanju tijela preko Turske, Bugarske i Srbije i Crne gore, Ljubičić je ponovio ono što piše u Novom listu - da hrvatski veleposlanik u Turskoj Amir Muharemi čini sve da prebacivanje tijela protekne uz pomoć turskih vlasti i bez grešaka u proceduri.

"Onog trenutka kada preuzmemo tijelo u Mosulu za nas je problem dalje riješen. Prebacivanje preko drugih država za nas je marginalno u ovom trenutku. Najvažnije je da dođemo do njega i da i živi i zdravi izađemo iz Iraka", rekao je za Hinu Ljubičić.

Kako piše u utorak Večernji list, s obzirom Hrvatska i Irak nemaju uspostavljen diplomatske odnose, službenim kanalima tijelo tragično poginulog Burazovića nije moguće dopremiti do turske granice. Zato su hrvatski vozači pokrenuli svoje neformalne veze na terenu i odbili nastaviti put prema odredištima u Iraku dok se tijelo njihovog ubijenog kolege Dalibora Burazovića ne prebaci u Hrvatsku.

Dalibor Burazović iz Nove Gradiške poginuo je prije deset dana u napadu pobunjenika na kamionski konvoj kod grada Mosula u blizini iračko-turske granice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara