U TOKIJU NA PROLJEĆE KONFERENCIJA O ZAPADNOM BALKANU

Japan će biti domaćin međunarodne konferencije o zapadnom Balkanu koja se treba održati na proljeće, najavio je u petak tajnik japanskog Parlamenta zadužen za vanjske poslove Isao Matsumiyu koji boravi u službenom posjetu Sarajevu.

Matsumiyu je predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića izvije stio o pripremama za ovaj skup što će se održati u travnju u Tokiju i na kojemu će, prema priopćenju objavljenom iz Tajništva Vijeća ministara, Bosnu i Hercegovinu predstavljati ministri vanjskih poslova i vanjske trgovine.L

Tokijska konferencija na ministarskoj razini, kako je najavljeno, trebala bi biti posvećena učvršćenju mira i gospodarskog razvitka u ovom dijelu Europe.

Skup će biti sazvan s ciljem vraćanja pozornosti međunarodne zajednice na područje zapadnog Balkana a Japan je ovu inicijativu pokrenuo držeći kako je ova regija postala zanemarena zbog drugih kriznih žarišta u svijetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanska je vlada predložila Europskoj uniji da preuzme supredsjedanje konferencijom na koju su, osim BiH, pozvane i Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Makedonija te Albanija.

Također se očekuje sudjelovanje predstavnika Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Europi, Svjetske banke (WB), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), OESS-a, UNMIK-a i Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR).

(Hina) rm rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara