U travnju trgovina na malo porasla za 3,2 posto

U travnju trgovina na malo porasla za 3,2 posto

Foto: 123rf

PREMA preliminarnim podacima koje je objavio Državnog zavoda za statistiku, prema kalendarski prilagođenim indeksima godišnji realni rast prometa u trgovini na malo u travnju je iznosio 3,2 posto.

Premda je godišnja stopa rasta usporila u odnosu na prethodni mjesec (kada je zabilježen rast od 3,5% godišnje), s travanjskim prvim rezultatima je potvrđen pozitivan trend realnih godišnjih stopa rasta u trgovini na malo koji neprekidno datira od rujna 2014. Nastavak deflacijskih pritisaka na cijene rezultirao je znatno nižim nominalnim stopama rasta prometa u trgovini na malo od 0,7% na godišnjoj razini, navodi se u analizi RBA.

Na mjesečnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio je u travnju realni rast od 0,3% (odnosno 0,2% u nominalnom izrazu).

Očekuje se daljni rast prometa u maloprodaji

U istom promatranom mjesecu, prema izvornim neprilagođenim indeksima, realni rast prometa u trgovini na malo iznosio je 3,2% godišnje (nominalno 0,6%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen razmjerno snažan nominalni i realni rast od 5,5% odnosno 5,4%.

Na nastavak pozitivnih trendova u trgovini na malo upućivali su i posljednji pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača koji su u travnju nastavili s pozitivnim godišnjim stopama rasta koje su kontinuirano prisutne od listopada 2014. godine.

Osim toga, posljednji podaci HZMO-a o travanjskom broju osiguranika upućuju na rastući broj zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini što pozitivno utječe na veći raspoloživi dohodak, a pozitivno korelira i s razinom potrošnje te prometom u trgovini na malo. Također, u travnju je zabilježen i značajan godišnji rast broja registriranih novih automobila od 31,4% (što je ujedno i najveća godišnja stopa rasta od lipnja 2014. godine).

"S primicanjem glavne turističke sezone (te intenzivnijim zapošljavanjem sezonskih radnika) očekujemo daljnji nominalni rast prometa u trgovini na malo, a nastavak deflacijskih pritisaka na domaće cijene rezultirat će razmjerno snažnijim stopama rasta u realnom izrazu", prognoziraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara