U Turkmenistanu u tijeku parlamentarni izbori

VIŠE od dva milijuna Turkmena u nedjelju je pozvano na izbore za novi saziv Medjilisa (parlamenta), a svi kandidati već unaprijed su izrazili punu odanost autokratskom predsjedniku Saparmuratu Nijazovu, izvijestile su agencije.

Zbog unaprijed poznatog ishoda, u kojem će svih novih 50 zastupnika ponovno biti pripadnici Demokratske stranke Turkmenistana predsjednika Nijazova, uzrokovao je apatiju, pa mnogi birači, osobito u glavnom gradu Taškentu, uopće nisu izašli na izbore.

Ta je stranka, koja je na čelu s Nijazovom na vlasti već dva desetljeća, jedina registrirana u Turkmenistanu, pa je Zapad ponovno žestoko kritizirao takve izbore, zbog kojih bi ta bivša sovjetska republika mogla potonuti još dublje u međunarodnu izolaciju.

"Budem li izabran za parlamentarnog zastupnika, dužnost će mi biti služenje mojem narodu, domovini i prvom i vječnom predsjedniku Turkmenistana Saparmuratu Turkmenbašiju", tipičan je predizborni pamflet jednog od 139 kandidata na izborima, navodi AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlasti su u nedjelju odbacile optužbe o izbornoj "farsi".

"Činjenica da u nekim izbornim jedinicama postoje i po četiri kandidata za jedno zastupničko mjesto dokazuje kako su izbori pravovaljani", ustvrdio je predsjednik izbornog povjerenstva Murad Karijev, dodavši kako je do podneva glasovao 61 posto ukupnog broja birača u zemlji, prenio je Reuters. Prema službenim podacima, na prošlim je izborima, u prosincu 1999., sudjelovalo 99,6 posto birača, što podsjeća na brojke koje su redovito iznošene nakon izbora u nekadašnjem SSSR-u.

Izbore ne nadgleda nijedan međunarodni promatrač, pa ni pripadnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, čiji je Turkmenistan član. Čak ni Rusija, čijki promatrači u pravilu nazoče izborima u zemljama Zajednice neovisnih država, nije poslala svojeg predstavnika.

U Turkmenistanu, koji ima oko 6 milijuna stanovnika, vlada apsolutni kult doživotnog predsjednika Nijazova, koji nosi službeni naziv Velikog Turkmenbašija (Oca Turkmena), čiji zlatni kipovi i golemi portret ukrašavaju svaki kutak zemlje. Politička oporba i medijski pluralizam su zabranjeni, a njegovi politički protivnici su ili u zatvoru ili u izgnanstvu.

Način na koji vlada ogleda se i u zabranama cirkusa, baleta, duge kose i zlatnih zuba, jer se oni "protive nacionalnoj kulturi Turkmena".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara