U Turskoj otkriven 25. slučaj ptičje gripe

U TURSKOJ je u srijedu objavljeno da je još jedna osoba zaražena virusom H5N1 koji izaziva ptičju gripu. To je, kako se tvrdi, 25. slučaj pozitivnog nalaza opasnog virusa u Turskoj. Inače, dosad su u Turskoj od ptičje gripe smrtno stradale četiri maloljetne osobe.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je pozvao građane, naročito djecu da izbjegavaju izravan dodir s oboljelom peradi. On je pozvao na veću edukaciju seoskog stanovništva o uzrocima koji dovode do ptičje gripe.

Erdogan je u srijedu, na sastanku zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP), rekao da je Turskoj dosad uništeno oko milijun peradi. Dodao je da je njihovim vlasnicima isplaćena materijalna naknada.

Prvi slučaj ptičje gripe zabilježen je u Turskoj u listopadu prošle godine. Pretpostavlja se da su virus H5N1 prenijele divlje ptice selice. Nasreću, još nije zabilježen ni jedan slučaj izravnog prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ptičja gripa je dosad registrirana u 26 zemalja širom svijeta. Otuda i bojazan da bi, ako se pravodobno ne spriječi, moglo doći do katastrofalne pandemije.

Selo se odreklo žene izliječene od ptičje gripe

Turkinja izliječena od ptičje gripe požalila se da ju je odbacilo njezino selo, uključujući i vlastitog supruga, zbog straha od infekcije virusom H5N1, piše u srijedu turski tisak.

"Zbog bolesti moj muž više ne želi živjeti sa mnom. Vjerojatno ćemo se rastati", kazala je majka troje djece iz sela Yellice, u središnjoj pokrajini Sivas.

Požalila se da je ljudi iz sela izbjegavaju: "Neki kažu da sam upravo ja donijela bolest u selo te da sam to učinila namjerno", rekla je ona agenciji Anadolija.

Yesilirmak je jedna od 21 osobe zaražene u Turskoj virusom H5N1. Napustila je bolnicu 9. siječnja jer se njezino zdravlje popravilo, ali se vratila nekoliko dana kasnije zbog "socijalnih problema", smatraju liječnici. Ponovno je puštena kući u utorak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara