U Turskoj uhićeni mladići koji su zaklali kršćanske izdavače

TURSKE VLASTI su priopćile kako je uhićeno pet mladića za koje se pretpostavlja da su odgovorni za stravičan zločin u kršćanskoj izdavačkoj kući Zirve u gradu Malatya.

U srijedu su prostorijama izdavačke tvrtke koja distribuira Bibliju i kršćansku literaturu pronađene tri osobe vezane za stolice. Svima je bio prerezan grkljan - dvojica su pronađena mrtva, a treći je umro u bolnici.

Jedan od ubijenih je, prema navodima njemačkog veleposlanstva u Ankari, bio njemački državljanin.

Policija je odmah po dojavi uspjela uhititi mladića za kojeg se vjeruje da je sudjelovao u pokolju. Nakon toga su uhićena četvorica. Kod sve petorice je, prema navodima turske TV-postaje Channel D, pronađena cedulja s tekstom "Ovo smo učinili za našu zemlju... Oni napadaju našu vjeru".

Turska, koja je dugo vremena važila kao jedina svjetovna država u islamskom svijetu, u posljednje vrijeme se suočava s porastom islamskog fundamentalizma, ali i ekstremno desnog nacionalizma.

Grad Malatya se smatra jednim od uporišta ekstremista, a ispred ureda kršćanske kuće su se održavale demonstracije protiv širenja kršćanstva u Turskoj.

Na porast ekstremizma u Turskoj je pažnju svjetske javnosti u siječnju skrenulo ubojstvo Hranta Dinka, uglednog novinara armenskog podrijetla.

D.A.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara