U Turskoj uhićeno 40 vojnika koji su namjeravali izvršiti državni udar

U Turskoj uhićeno 40 vojnika koji su namjeravali izvršiti državni udar

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

TURSKI premijer Recep Erdogan izjavio je da je više od 40 osoba uhićeno zbog navodnog pripremanja ustanka protiv vladajuće stranke u državi.

Turski mediji izvještavaju kako su među uhićenima i bivši šefovi ratnog zrakoplovstva i mornarice te još deseci bivših i sadašnjih vojnika, pišu svjetski mediji. Njihovo uhićenje je dio istrage o zavjeri kodnog imena "Sledgehammer" koja je trebala uzdrmati vladajuću stranku Pravde i razvoja (AKP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željeli podmetati bombe u džamije i muzeje

Izvještaji govore kako su u pritvoru završili bivši zapovjednik vojnog zrakoplovstva Ibrahim Firtina te bivši zapovjednik mornarice Ozden Ornek. Policija je pretresla i nekoliko lokacija, uključujući i domove bivših generala te sjedišta određenih udruga. Odnosi između vladajućeg AKP-a, koji je blizak islamu, i turske sekularne vojske su napeti zbog prijašnjih uhićenja vojnika.

Navodno se u akciji "Sledgehammer" podmetanjem bombi u džamije i muzeje želio proizvesti kao u državi. Turska vojska demantira postojanje takvoga plana te tvrde kako su dokumenti, koji su objavljeni u medijima i dokazuju postojanje akcije, samo dio vojnih planova za treninge. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara