U UMJETNIČKOM PAVILJONU IZLAŽE RAUL GOLDONI

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu večeras je otvorena retrospektivna izložba slikara i kipara Raula Goldonija (1919.1983.).

Ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković istaknuo je na otvorenju kako je u protekla dva desetljeća od zadnje Goldonijeve izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt večerašnja retrospektiva najekskluzivniji pregled umjetnosti stakla Raula Goldonija.

Izložba je i "cjelovita predodžba o Goldonijevim raznolikim prinosima i iznimnoj pojavi u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti druge polovice XX. stoljeća. Goldonijevo djelo izraz je različitih umjetničkih aktivnosti i vještina slikara, kipara, grafičara, dizajnera, umjetnika koji se bavio ilustracijom, likovnom opremom knjiga, uređenjem interijera ...", kazao je Vuković

Podsjetio je kako se Goldoni istaknuo i kao vrstan pedagog i dugogodišnji profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, što je uveliko utjecalo i na umjetnike kojima je bio profesor.

U sjeni najpoznatijeg i sigurno najvažnijeg područja umjetničkog rada u primjeni tradicionalne tehnologije u suvremenom oblikovanju staklenih kiparskih oblika i predmeta za serijsku proizvodnju Goldoni se smatra najboljim poznavateljem staklarskog metijera u nas s međunarodnim ugledom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Goldonijev je likovni svijet originalnih i smjelih rješenja i predmetnih realizacija, u različitim materijalima i disciplinama, godinama izmicao obuhvatnijem pogledu i očima javnosti, pa je utoliko i važna ova retrospektiva", napomenuo je uz ostalo Vuković.

Autori izložbe su povjesničari umjetnosti Tonko Maroević i Ive Šimat Banov, a likovno ju je postavio slikar Mladen Pejaković. Maroević je naglasio da je Goldoni rijetko izlagao, no da ga ova izložba stavlja na mjesto prvaka suvremene hrvatske likovne umjetnosti.

Izložbu je otvorio pomoćnik ministra kulture Krešimir Filipec, a može se razgledati do 9. svibnja.

(Hina) xta ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara