U Urugvaju homoseksualcima dozvoljeno usvajanje djece

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva

URUGVAJSKI parlament je izglasao zakon prema kojem se homoseksualnim parovima dozvoljava usvajanje djece. Urugvaj je prošle godine ozakonio sklapanje brakova homoseksualnih parova, te je sada istospolna zajednica zakonom izjednačena s heteroseksualnom.U svibnju je prvi put u povijesti ove južnoameričke države dozvoljeno deklariranom homoseksualcu pristupanje u vojsku.

Donošenju zakona o usvajanju djece istospolnih parova najviše se protivila katolička crkva. Uoči glasanja nadbiskup Montevidea Nicolas Cotugno je naglasio da će usvajanje ovoga zakona biti "velika greška koja se protivi vjeri, filozofiji i sociologiji, ali je i u suprotnosti s poštovanjem ljudske prirode."

Urugvaj je prva zemlja Latinske Amerike koja je izglasala zakon o usvajanju djece istospolnih zajednica. Izjednačena prava na usvajanje s heteroseksualnim parovima imaju homoseksualne zajednice u Walesu, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj, Izraelu, Južnoafričkoj Republici i dijelovima Australije, SAD-a i Kanade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara