U utorak 60. obljetnica smrti Nikole Tesle

U UTORAK, 7. siječnja, navršit će se šezdeset godina od smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih istraživača i znanstvenika s područja elektrotehnike.

Rođen je u selu Smiljanu kod Gospića 10. srpnja 1856. a umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku.

Nikola Tesla je poznat po svojim izumima i patentima te usavršavanjima elektromotora, generatora, transformatora kao i po primjeni izmjenične električne struje. Njemu u čast 1956. jedinica za magnetno polje prozvana je tesla (T), a njegovo ime našlo se i u odabranom društvu velikana po kojima su astronomi dali imena brdima na Mjesecu.

Tesla se školovao u Gospiću, Karlovcu, Grazu i Pragu, a 1884. odlazi u Ameriku gdje je i ostvario i najveći broj svojih izuma i oko 700 patenata. U SAD-u radio je prvo vrijeme s Thomasom Edisonom nakon čega je 1887. osnovao i vlastiti istraživački centar. Njegov patent izmjenične struje 1888. otkupio je George Westinghouse, a na temelju izmjenične struje sagrađena je i velika hidrocentrala na Nijagari nekoliko godina kasnije.

U znanstvenim krugovima kao vizionarska se ocjenjuju njegova istraživanja na polju električno nabijenih čestica, elektromagnetskih zračenja i elektrovodiča iz kojih su, kako tvrde znanstvenici, danas nastali moderni sustavi radio-komunikacija, televizije, robotike, daljinskog upravljanja i slično. Tako je primjerice prvi model daljinski upravljivog broda predstavio u proljeće 1898. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvena javnost danas ga smatra ´praocem´ i modernih oružja poput krstarećih projektila kao i američkog programa svemirskog naoružanja ´Rat zvijezda´.

Poznat je i njegov sudski spor s talijanskim znanstvenikom Guglielmom Marconijem koji je uspostavio prvu radiotelegrafsku vezu između Europe i Amerike. Marconi se predstavljao kao izumitelj radiotelegrafije kopiravši Tesline izume. Nakon dugotrajnog sudskog procesa američki sud proglasio ga je plagijatorom.

Osim radiotelegrafije u dijelu znanstvenih krugova smatra se da je također nepravedno izum x zraka pripisan Wilhelmu Conradu Roentgenu (koje su po njemu dobile ime), a ne Tesli. I Marconi i Roentgen dobitnici su Nobelove nagrade koju Tesla nikad nije dobio.

Teslina rodna kuća u Smiljanu danas je muzej i teže je oštećena tijekom Domovinskog rata. Sada se renovira i ove godine radovi bi trebali biti završeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara