U V. Britaniji prodano 1,8 milijuna primjeraka Harryja Pottera

OKO 1,8 milijuna primjeraka najnovijeg sveska o pustolovinama Harryja Pottera prodano je u Velikoj Britaniji prvog dana prodaje, u subotu, potukavši tako sve rekorde, prema podacima specijaliziranog ureda nakladničke kuće Nielsen BookScan.

Obožavatelji mladog čarobnjaka razgrabili su 1.777.541 primjerak "Harryja Pottera i velereda Feniksa", petog dijela sage koju je napisala Joanne Kathleen Rowling, a koji je u Velikoj Britaniji pušten u prodaju u petak u ponoć.

Nakon izlaska prvog nastavka "Harry Potter i kamen mudraca" 1997., prodaja opusa Rowlingove išla je uzlaznom krivuljom. Četvrti dio "Plameni pehar" prodan je u 372.775 primjeraka prvog dana izlaska iz tiska u srpnju 2000., što je već bio rekord.

Treći dio "Harry Potter i zatočenik Azkabana" iz 1999. prodan je u 68.159 primjeraka tijekom prvog vikenda, u knjižarama i putem Interneta.

Prvak internetske prodaje, američki Amazon, objavio je kako je dobio više od 1,3 milijuna narudžbi iz svijeta za "Velered Feniksa", što je šest puta više od "Plamenog pehara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S oko 200 milijuna dosad prodanih primjeraka na više od pedeset svjetskih jezika, J. K. Rowling se, uz Shakespearea i Agathu Cristie, svrstala među najčitanije autore u svijetu.

Žena koja je još prije deset godina preskakala obroke kako bi se njezina kći mogla do sita najesti, danas je bogatija od kraljice Elizabete, s bogatstvom koje se, kako piše Times, procjenjuje na 280 milijuna funta (400 milijuna eura).

Prve kritike britanskih glasila su jednodušne: u petom su svesku svi sastojci koji su pridonijeli uspjehu prvih četiriju svezaka.

"Unatoč milijunima riječi iz promidžbene kampanje, očekivanjima milijuna ljudi i njezinim milijunima na banci, Rowlingova je uspjela stvoriti knjigu koja neće razočarati nijednog pravog obožavatelja", ocijenio je BBC, izrazivši ukratko mišljenje britanskih glasila.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara