U varaždinskoj županiji lani registrirana 452 ovisnika

U VARAŽDINSKOM Centru za prevenciju i liječenje ovisnosti lani su bila registrirana 452 ovisnika o raznim drogama, a trenutačno ih u centar dolazi 530, izvijestili su danas stručnjaci.

Lani su zabilježena 104 heroinska ovisnika, od kojih najmlađi ima tek 14 godina.

Zbog tih zabrinjavajućih podataka župan Zvonimir Sabati i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zvjezdana Fulir na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili dva programa za suzbijanje i prevenciju poremećaja u ponašanju djece u osnovnim i srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi program nosi naziv ´Mogućnosti i značaj školskog okruženja u prevenciji poremećaja u ponašanju djece´, a namijenjen je učiteljima i stručnim suradnicima u školama. Provodit će se četiri godine u suradnji s Centrom za profesionalni razvoj društva za psihološku pomoć. Osnovni je cilj projekta motivirati i dodatno educirati učitelje i stručne suradnika za preuzimanje aktivnije uloge u prevenciji i ranom prepoznavanju poremećaja u ponašanju. Za stručno usavršavanje i organizaciju seminara u županijskom je proračunu osigurano 150 tisuća kuna.

´Droga i mladi´ naziv je drugog programa, a u njemu će se provesti anketa među učenicima osmih razreda te prvih i završnih razreda srednjih škola, po uzoru na anketu iz 1998. godine. Ovim istraživanjem utvrdit će se najčešći uzroci razvoja ozbiljnijih i trajnijih poremećaja u ponašanju, kako bi se time utjecalo na ranu prevenciju i smanjenje delikvencije.

Anketa iz 1998. godine pokazala je i da varaždinski srednjoškolci prednjače u pušenju i konzumiranju alkohola u odnosu na ostale hrvatske srednjoškolce.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara