U Velikoj Britaniji skandal sa zlostavljanjima invalida i mentalnih bolesnika

VELIKU BRITANIJU odnedavno potresa afera otkrivena u gradiću Cornwallu gdje su nadležne državne službe otkrile brojne slučajeve zlostavljanja i nehumanog tretiranja teških invalida, autističnih bolesnika, mentalno oboljelih osoba i drugih pacijenata nesposobnih za brigu o samima sebi, piše ugledni britanski list The Independent.

Tako će se, nakon šokantnog otkrića o "široko rasprostranjenom institucionalnom zlostavljanju", svaki zdravstveni dom za smještaj teško oboljelih osoba u Engleskoj uskoro naći pod udarom inspekcije britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Dosadašnja istraga je pokazala da su osjetljive skupine ljudi koje npr. pate od autizma ili celebralne paralize godinama bile izložene bullyingu, zlostavljanju i psihički bolesnom tretmanu koji je nad njima primjenjivan od strane pojedinih djelatnika iz britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Jedan je teški invalid tako bio vezan za svoj krevet ili invalidska kolica 16 sati dnevno. Drugi su bili tuširani hladnom vodom, uskraćivana im je bila hrana ili su satima bili zaključani u svojim sobama, a dio je bolesnika bio podvrgnut tretmanu određenim lijekovima radi kontroliranja njihovog ponašanja, piše list.

Komisija za zdravstvenu skrb, Komisija za inspekciju socijalne skrbi i NHS proveli su u zdravstvenim ustanovama u Cornwallu zajedničku istragu o slučaju nakon čega je između ostalog, izražena bojazan da se slična zlostavljanja događaju i drugim dijelovima zemlje.

U periodu od 2002. do 2005. godine zabilježeno je preko 3.000 sličnih incidenata uključujući slučajeve "ekstremnog nasilja među osobama smještenim u zdravstvenim domovima".

Jedna je Britanka svjedočila o slučaju njenog mentalno bolesnog sina koji je svojedobno bio smješten u jednoj od zdravstvenih ustanova u Cornwallu. Dječak je nakon što se iz ustanove za Božić 2004. nakratko vratio svojoj kući, plakao i molio majku da ga više ne pošalje nazad u ustanovu plačući da je u istoj nesretan i da mu se tamo ne sviđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješću o dječakovom slučaju, nakon što je u bolnici Budock živio neko vrijeme, jedan je član osoblja bolnice dječakovoj majci rekao kako je njen sin u dva navrata bio žrtva seksualnog napada. Nevedeno je i da ga je tijekom boravka u bolnici jedan član osoblja udario.

Dječakovi roditelji ranije su se već žalili kako se njihov sin boji jednog djelatnika bolnice koji ga je navodno udario, nakon čega su zatražili premještaj njihovo sina u drugu ustanovu, ali je njihov zahtjev odbijen.

Nakon toga dječakovi su roditelji, koji su inače oboje lošeg zdravstvenog stanja, odlučili sina zadržati kod kuće te su pokrenuli formalni istražni postupak.

Nakon istrage utvrđeno je kako nema dokaza koji bi poduprli navode o zlostavljanju dječaka, no zdravstvena komisija je utvrdila da je član osoblja koji je navodno udario dječaka od nadređenih dobio službeno upozorenje, te je razmješten na drugo radno mjesto.

Navedeni slučaj samo je jedan u moru sličnih primjera koji bi tek trebali dobiti epilog i koji su pokrenuli opsežnu istražnu kampanju u cilju sprječavanja zlostavljanja najugroženijih članova britanskog društva.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara