U Vijetnamu otkopano vrijedno arheološko nalazište

ARHEOLOZI su u glavnom gradu Vijetnama otkopali 17.000 četvornih metara golemog povijesnog nalazišta, priopćili su stručnjaci Instituta za arheologiju u Hanoju.

Država je već potrošila gotovo 1,3 milijuna dolara na istraživanju spomenutog lokaliteta, a od prošlog prosinca, kada je istraživanje započeto, konzervirano je nekoliko milijuna predmeta, rekao je direktor instituta, profesor Le Trung Tong.

Na nalazištu, nasuprot mauzoleja s balzamiranim tijelom utemeljitelja komunističkog sustava u Vijetnamu, Ho Chi Minom, radi između 70 i 100 stručnjaka te 1.400 radnika. Pronađene ruševine datiraju iz razdoblja od 7. do 19. stoljeća.

Iskapanje je otkrilo temelje palače, drvene stupove, jezerca, vodene kanale i zdence. Tu su još i krovovi ukrašeni zmajem i feniksom, fina keramika, nakit, oružje i ljudski posmrtni ostaci. Neka tijela su pronađena s rukama vezanim na leđima, a pronađeni su i kosturi djece starosti između osam i 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će iskapanje biti dovršeno krajem 2004. godine. A sve je gotovo ostalo ispod zemlje ili čak nepovratno uništeno. Mjesto iskapanja je, naime, bilo predviđeno za izgradnju nove zgade parlamenta ali nakon "natezanja" s kulturnjacima, vlada je odlučila zaštititi kulturno blago. Strani novinari još nemaju pristup nalazištu jer je Hanoj vrlo oprezan kada je riječ o predrevolucionarnoj prošlosti. Cijeli posao nadgledaju Centralni komitet za ideologiju i kulturu i Ministarstvo kulture i informiranja.

(Hina) vk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara