U Vladi konzultacije oko predaje dokumenata Gotovininim odvjetnicima

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas kako u Vladi još traju konzultacije o tome hoće li odvjetničkom timu generala Ante Gotovine predati dokumente koje je bivša Vlada dostavila Haškom tužiteljstvu.

"Konzultacije su još u tijeku. Danas poslijepodne detaljno ćemo se upoznati sa slučajem i svim dokumentima", kazala je ministrica novinarima na novogodišnjem domjenku u Uredu Predsjednika.

Informaciju o konzultacijama potvrdili su u Banskim dvorima i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

"Konzultacije traju, bit ćete na vrijeme obaviješteni", izjavila je Kosor. Žužul je dodao da u konzultacijama sudjeluju "sve releventne institucije i stručnjaci kako unutar Vlade, tako i izvan nje".

Jedan od odvjetnika generala Gotovine Ante Vukorepa izjavio je kako očekuje da će Vlada, odnosno premijer Ivo Sanader, postupiti po odluci suda koji je presudom i rješenjem o ovrsi obvezao Vladu da Gotovininim odvjetnicima preda traženu dokumentaciju.

Sanader je do sada pokazao da je legalist, za očekivati je da će postupiti po odluci suda, kazao je Vukorepa.

Svoja očekivanja Gotovinin odvjetnik potkrjepljuje i Sanaderovom izjavom da će sve prepustiti sudu, te ističe da je to u skladu s regulativom u drugim zemljama, primjerice Italijom, Francuskom i SAD-om.

Nema razloga da oko toga brigu vode Vlada i političke strukture, kazao je Vukorepa, podsjetivši da se postupak oko izručenja generala Gotovine vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu kojemu, smatra, treba prepustiti da o svemu odlučuje.

Vukorepa ne očekuje komplikacije na relaciji Zagreb - Haag ako se postupi po odluci suda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravni su stručnjaci i dalje podijeljeni u tumačenju toga slučaja.

Jedan od pravnih savjetnika bivše Vlade i dalje tvrdi da bi predaja dokumenata Gotovininim odvjetnicima bila u suprotnosti s Haškim pravilima o postupku i dokazima.

Želeći ostati anoniman taj je stručnjak mišljenja da dokumenti mogu biti predani samo ako je netko registriran kao odvjetnik pred Haškim sudom. Budući je Gotovina u bijegu i nije se pojavio pred Haškim sudom, njegovim odvjetnicima na tom sudu osporavaju pravo zastupanja Gotovine.

Nasuprot tome, jedan od pravnika koje je konzultirala nova Vlada, kaže da Vlada mora izvršiti sudsku odluku, da je riječ o odvojenim postupcima pred Haškim i hrvatskim sudom te da Gotovina ima pravovaljane odvjetnike za postupanje pred hrvatskim sudovima.

Sudsku odluku Vlada mora poštivati kao i svaka druga pravna ili fizička osoba, tumači taj pravnik te napominje da sud ima i prisilne mehanizme za izvršavanje naloga, te da može čak zatražiti i pomoć policije.

Zagrebački Općinski sud je 18. prosinca presudom naredio Vladi da u roku osam dana odvjetnicima haškog optuženika Gotovine preda dokumente poslane Haškom sudu, na što Vlada u istom roku može podnijeti žalbu.

Stranke su rješenje o ovrsi dobile 19. prosinca. Žalbeni rok od osam dana odnosi se samo na radne dane, pa bi Vlada o predaji dokumenata morala odlučiti do petka, 2. siječnja.

Presudom i rješenjem o ovrsi Vlada bi Gotovininim odvjetnicima morala predati 77 dokumenata dostavljenih Haškom sudu u rujnu 1995. i još neke dokumente poslane u veljači 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara