U Vukovaru još traje predkazneni postupak u slučaju Stojanovski

U Vukovaru još traje predkazneni postupak u slučaju Stojanovski
ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Vukovaru u predkaznenom postupku istražuje postoje li osnove za pokretanje kaznenog postupka protiv načelnika makedonske vojske generala Miroslava Stojanovskog zbog sudjelovanja u srpskoj agresiji na Vukovar 1991., potvrdio je državni odvjetnik Božidar Piljić.

Piljić je za Hinu kazao kako vjeruje da će predkazneni postupak, u tijeku kojega je saslušano i više svjedoka te istraženi navodi iz hrvatskog tiska o sudjelovanju generala Stojanovskog u srpskoj agresiji na Vukovar, najvjerojatnije završiti do kraja siječnja.

"Tada ćemo ocijeniti postoje li osnove za pokretanje kaznenog postupka u slučaju Stojanovski", ocijenio je Piljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predkazneni postupak u slučaju generala Stojanovskog pokrenut je 25. studenoga 2005. nakon napisa u hrvatskom tisku o sudjelovanju Stojanovskog u srpskoj agresiji na Vukovar, objavljenih u tijeku i nakon njegova službena posjeta Hrvatskoj u studenome prošle godine kad je obilježavana 14. obljetnica sloma vukovarske obrane u srpskoj agresiji 1991.

Za aktivno sudjelovanje u srpskoj agresiji na Vukovar načelnika makedonske vojske tada je optužilo i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora.

U pismu od 23. studenoga predsjednicima države i Vlade bivši logoraši srpskih koncentracijskih logora generala Stojanovskog optužuju da je u tijeku srpske agresije na Vukovar "bio zapovjednik vojnih policajaca koji su 18. studenoga 1991. na položaju u Rističev salašu zarobili desetak pripadnika II. bojne 204. vukovarske brigade, odveli ih prema Vučedolu i od tada im se gubi svaki trag".

Bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora generala Stojanovskog optužuju i da je "19. studenoga 1991. nadzirao ulazak branitelja II. bojne 204. vukovarske brigade s Mitnice u autobuse na Ovčari i osobno ih sprovodio do koncentracijskog logora u Sremskoj Mitrovici".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara