U Vukovaru osnovana Komunistička partija Hrvatske

U NAZOČNOSTI pedesetak pristaša i građana u Vukovaru je danas osnovana Komunistička partija Hrvatske (KPH), a za predsjednika je izabran 43-godišnji Dragan Batak iz Vukovara.

Osnivačka skupština počela je izvođenjem hrvatske himne i Internacionale te odavanjem počasti poginulim antifašistima u II. svjetskom ratu, Josipu Brozu Titu i žrtvama "posljednjeg bratoubilačkog rata".

Predsjednik KPH Dragan Batak rekao je kako su "sadašnji prozapadni i prodemokratski zagovornici potpuna otvaranja hrvatskog tržišta zapadnom imeprijalizmu opasni koliko je bio i Miloševićev totalitaristički režim".

"Razbijanje SFRJ, bratoubilački ratovi, pljačka društva i osiromašenje stanovnika pokazali su kako se nijedan socijalni i ekonomski problem ne može riješiti na osnovama nacionalizma, šovinizma i navodnim prozapadnim reformama", poručio je Batak.

Također je ocijenio kako "marksizam i komunizam nisu propali, nego samo zloupotrijebljeni u političke svrhe i obračune s neistomišljenicima".

Osudio je dosadašnji tijek privatizacije u Hrvatskoj, a u vanjskopolitičkim se pitanjima zauzeo za primarnu normalizaciju političkih i gospodarskih odnosa Hrvatske sa susjednim zemljama. Kazao je da KPH podupire izjavu predsjednika Stjepana Mesića u vezi s isplatom ratne štete građanima Austrije.

Batak je ustvrdio da KPH nije ultralijeva stranka, nego moderna stranka otvorena svim građanima, program koje se zasniva na demokratskom, višestranačkom sustavu u kojem će čovjek bez obzira na rasu, vjeru i nacionalnost uvijek biti na prvom mjestu, poštujući njegova nacionalna, vjerska i politička uvjerenja.

Članove osnivačke skupštine pozdravili su predsjednica Udruge za zaštitiu ljudskih prava iz Splita Semina Lončar, posljednji osobni krojač i garderobijer Josipa Broza Tita Đorđe Stojanović te član Predsjedništva Socijalističke radničke partije Vladimir Kapuralin.

Prihvaćena je i zastava KPH. Ona je crvene boje u središtu koje je petokraka zvijezda, unutar koje je mikročip s osam nožica koje simboliziraju šest republika i dvije pokrajine bivše jugoslavenske federacije te srp i čekić, objašnjeno je.

Za potpredsjednike stranke izabrani su Sanja Zec iz Rijeke i Željko Hill iz Osijeka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara