U zadnje dvije godine kod 411 poduzeća uočene nepravilnosti u privatizaciji

DRŽAVNOM revizijom za 2005. i 2006. godinu utvrđene su nepravilnosti u privatizaciji kod 411 trgovačkih društava, za njih 165 Hrvatski je fond za privatizaciju prikupljao dokaze za kazneni postupak, što je rezultiralo sa 9 kaznenih prijava, rečeno je na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe nacionalnog programa za suzbijanje korupcije.

"Nemamo podatke radi li se u tim slučajevima o korupciji ili o nekoj drugoj vrsti protuzakonskih radnji, jer nije napravljena struktura kaznenih djela. Što se tiče odnosa broja kaznenih prijava i broja društava kod kojih su ustanovljene nepravilnosti, moram napomenuti da je istraga pokazala kod ovih drugih da nema elemenata kaznenog djela, tako da nije došlo do podnošenja kaznene prijave", rekao je predsjednik Fonda, Grga Ivezić.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić koji je također prisustvovao sjednici objasnio je da će se društva u državnom vlasništvu privatizirati u tri skupine, i to s obzirom na udio države u vlasništvu. Također je rekao da će se vlasnički udjeli privatizirati prodajom na burzi i to pomoću pet mjera. Prvom bi se išlo na prodaju po nominali, potom po diskontu, te po posebnim mjerama gdje je cijena nekog dioničkog društva iznosila simboličnu jednu kunu. Druga mjera predviđa da HFP ima ovlast raspisati natječaj bez službene procedure dobivanja suglasnosti od države, što podrazumijeva skraćenje postupka dobijanja suglasnosti vlasnika državnih dionica o njihovoj prodaji. Treća mjera je javno prikupljanje ponuda, četvrta obvezuje nadležna državna tijela na ažuriranje postupanja prema dionicama u državnom vlasništvu, a osnovija se i menadžerske radionice u kojima se analizira stanje u Društvima i priprema materijal za raspisivanje natječaja.

Na pitanje što se smije a što ne smije privatizirati, Vukelić je odgovorio da Hrvatski fond za privatizaciju može privatizirati sve "iz svoga portfelja", odnosno do razine udjela "koji nisu rezervirani". U portfelju ima ukupno 878 poduzeća, čija je vrijednost 13,6 milijardi kuna. Na sjednici vijeća postavljeno je pitanje predstavniku Fonda za privatizaciju o tome tko izvještava male dioničare o prodaji trgovačkog društva. 

"Za obavještavanje malih dioničara ne postoji zakonska obveza. Ali mogu saznati iz medija, valjda svi čitaju novine, slušaju radio i televiziju, osim možda radnika u poljoprivrednim kombinatima", rekao je Ivezić te dodao da o prodaji mogu saznati i putem rasprava u Sabor gdje imaju isvoje zastupnike u Skupštini društva.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara