U Zadru se proslavlja Dan pomoraca

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i veza danas i sutra u Zadru proslavlja Dan pomoraca i blagdan sv. Nikole.

Jutros je održan radni sastanak o primjeni novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama za hidrograđevinske inspektore i načelnike Odjela inspekcijskih poslova u lučkim kapetanijama.

Za lučke kapetane, načelnike odjela inspekcijskih poslova, odjela za nadzor pomorskog prometa i poslove traganja i spašavanja održano je predavanje o sigurnosti plovidbe tankera u osjetljivim područjima

Načelnica Odjela za luke i pomorsko dobro Nina Perko iz Ministarstva pomorstva, prometa i veza rekla je na konferenciji za novinare da novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama predviđa suvremenija rješenja o upravljanju pomorskim dobrom. Zakon nastoji sustavno urediti sva pitanja u vezi s morskim lukama i pomorskim dobrom. On definira decentralizaciju ovlasti, načine dodjele koncesija i daje veće ovlasti inspektorima. Bez dobro organizirane i učinkovite inspekcije nije moguće sačuvati pomorsko dobro, rekla je Perko. Svojim rješenjima novi zakon pokušava zaštititi pomorsko dobro, ali i staviti ga u službu gospodarskog dobra tamo gdje je moguće, rekla je.

Načelnica Odjela za međunarodne i pravne poslove Maja Markovčić govorila je o Uredbi o postupnu isključenju tankera bez dvostruke oplate. Rekla je da ta uredba stupa na snagu u srpnju iduće godine, te da je usklađena s europskim propisima po kojima se tankeri bez dvostruke oplate isključuju iz plovidbe.

Proslava blagdana sv. Nikole i Dana pomoraca u organizaciji Ministarstva pomorstva, prometa i veza nastavlja se i sutra u Zadru, kad će ministar Roland Žuvanić dodijeliti priznanja za prinos razvoju pomorskog gospodarstva, unaprjeđenje sigurnosti plovidbe i zaštitu morskog okoliša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara