U zagrebačkom potoku Vrapčak našli piranu

U zagrebačkom potoku Vrapčak našli piranu

U ČETVRTAK oko 16 sati, u zagrebačkom potoku Vrapčak, djeca su pronašla i uhvatila piranu. Otac 12-godišnjeg Karla Pavlinića, koji ju je pronašao, navodi kako je ribu ondje najvjerojatnije bacio vlasnik, kojemu je postala prevelika za akvarij.

"Djeca su se igrala na potoku, na predjelu u blizini pruge. Pronašao ju je moj sin. Duga je 35 centimetara, a teška 830 grama", navodi Dubravko Pavlinić.

Od stručnjaka doznajemo kako se radi o crvenoj pirani (pirani crvenog trbuha) Pygocentrus nattereri, a u potoku se mogla naći jedino ako ju je ondje netko bacio. U potoku Vrapčak pirana, s obzirom da je riječ o toplovodnoj ribi, nema uvjete za preživljavanje. Naime, njeno prirodno stanište je u vodi topline od 26 °C, dok je temperatura Vrapčaka, čak i usred ljeta, nekoliko stupnjeva niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, pirane su se već pojavljivale u hladnijim vodama, dok su zabrinuti biolozi navodili kako postoji opasnost da se prilagode na niže temperature i da se počnu razmnožavati. Tako ih je u poljskoj rijeci Visli, u blizini Krakova, početkom rujna prošle godine uhvaćeno nekoliko. I tad se pretpostavljalo da je riječ o "kućnim ljubimcima" koje je netko odbacio.

I.M.
Foto: Vlatka Hren

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara