u ZAGREBačkome hnk PREMIJERA BALETA "MAČAK U ČIZMAMA"

Na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta večeras je premijerno izveden balet "Mačak u čizmama" Brune Bjelinskog u koreografiji i režiji Ljiljane Gvozdenović. L

"Mačak u čizmama", jedno od najpopularnijih djela hrvatskog baleta, Bjelinski je skladao u osobito plodnom razdoblju stvaralaštva godine 1977. Iste godine održana je i praizvedba tog baleta u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu.

Večerašnjom premijernom izvedbom ravnao je Alen Bjelinski.

"Mačak u čizmama" - baletna slikovnica u sedam slika, kako ju je prozvao sam maestro Bruno Bjelinski, nastala je prema istoimenoj bajci Francuza Charlesa Perraulta.

Dramaturginja predstave je Tena Štivičić, scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Barbara Bourek, a baletni majstor Ostoja Janjanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U glavnim ulogama nastupili su: Ivanka Boljkovac, prvakinja Opere HNK, u ulozi starog mačka, te baletni prvaci i članovi Baleta HNK Anton Bogov, Ovidiu Muscalu, Andrej Izmestjev, Andrej Barbanov, Ioan Barbu, Olja Jovanović Zurovac, Paula Barbarić, Deana Gobac, Elisa Klein, Ivančica Mirošević, Emilija Sorić, Iva Višak, Dunja Kosanović, Dunja Novković i drugi.

Od praizvedbe godine 1977. balet "Mačak u čizmama" postigao je mnogo uspjeha i u inozemstvu. Prema kritikama, "Mačak u čizmama" je balet za velike i male, a praizveden je na istoj pozornici 1977. u koreografiji Melite Skorupski, s Dinkom Bogdanićem u glavnoj ulozi, te Mladenom Drakulićem u ulozi Ivice i Irenom Pasarić u ulozi princeze.

To vrsno baletno djelo smatra se himnom ljubavi u različitim oblicima i odnosima živih bića bez obzira na to je li riječ o personificiranom svijetu četveronožnih ili krilatih stvorova, ili pak o ljubavi mladog mlinara i lijepe kraljeve kćeri.

Novo postavljanje baleta bajke "Mačak u čizmama" Brune Bjelinskog na pozornicu središnje nacionalne kazališne kuće, u izvedbi vodećih baletnih solista i ansambla, mogući je poticaj za dublje promišljanje umjetničkog čina i njegove poruke, uz glazbu Bjelinskoga, hrvatskog skladatelja izrazito europskih obzora, ističe se među ostalim u programskoj knjižici baletne predstave.

(Hina) ta sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara