u zagrebu održan svečani koncert ´srijem hrvatskoj´

Svečani koncert ´Srijem Hrvatskoj´ održan je večeras u dvorani ´Vatroslav Lisinski´ u sklopu višednevne manifestacije Dani Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.

Koncert, na kojemu je prikazana bogata tradicijska umjetnost - glazba, ples, običaji i narodne nošnje Hrvata protjeranih iz tih krajeva, održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića koji je bio nazočan koncertu.

Protjeranim Hrvatima u punoj dvorani obratio se predsjednik Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Mato Jurić koji je istaknuo da se tom manifestacijom obilježava 10. obljetnica egzodusa hrvatskog naroda iz Srijema. ´Unatoč svim teškoćama ovim koncertom kao i ostalim priredbama htjeli smo pokazati našu snagu i vitalnost, a nadasve ljubav srijemskog čovjeka za tu ravnicu čiji su simboli Dunav, Drava i Fruška gora´, rekao je.

Podsjetio je na važnost Srijema još od rimskog doba pa sve do agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata rekavši da ovim predstavljanjem nastoje pokazati svu ljepotu svoje duhovne i narodne baštine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncertu su nastupila istaknuta kulturno-umjetnička društva protjeranih Hrvata iz Srijema kao što su folklorna skupina ZK ´Gibarac´, HKPD Tomislav iz Golubinaca, HKPD ´Stjepan Radić´ iz Novog Slankamena, KUD ´Vatroslav Lisinski´ iz Kukuljevaca, KUD ´Goran Ivan Kovačić´ iz Lovasa, HKPD ´Matija Gubec´ iz Rume, HKC ´Srijem´ iz Srijemske Mitrovice. Njima su se pridružili i solisti Vera Svoboda i Katarina Horvatić, a nastupio je i poznati pjesnik iz Slankamena Ivan Bonus.

Među brojnom publikom bili su i đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić, pomoćni biskup đakovački i generalni vikar za Srijem Đuro Gašparović, pomoćni biskup zagrebački mons. Vlado Košić, generalni vikar zagrebačke nadbiskupije mons. Vladimir Stanković, potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac te načelnik Glavnog stožera HV-a Petar Stipetić.

Prognani Hrvati posebno su pozdravili predsjednika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Nenada Čanka koji je štitio Hrvate u doba progona iz Vojvodine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara