u zagrebu održana molitva za jedinstvo kršćana

Dvadeseta po redu Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja će se u Zagrebačkoj nadbiskupiji održavati do 25. siječnja, počela je večerašnjom molitvom u Rimokatoličkoj župnoj crkvi Svetog Josipa. L

Geslo je ovogodišnje Molitvene osmine "Mir vam svoj dajem" i uzeto je iz Ivanova Evanđelja, istaknuo je tajnik Povjerenstva zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog Zvonimir Kurečić.

Kako je najavio, osim u Zagrebu (uz večerašnju i molitve u četvrtak 22. siječnja u Evangeličkoj crkvi Krista kralja, zatim u petak 23. siječnja u Baptističkoj crkvi, te u nedjelju 25. siječnja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Preobraženja Gospodinova ), molitve će se održati i u Rimokatoličkim crkvama u Bjelovaru (u ponedjeljak, 19. siječnja), u Sisku (u utorak, 20. siječnja), Karlovcu (u srijedu, 21. siječnja) i u Krapini (u subotu, 24. siječnja).

Večerašnju je molitvu predvodio predsjednik Povjerenstva zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić.

Osim njega, svoje su molitve izrekli i predstavnik Srpske pravoslavne crkve otac Marinko Juretić, predstavnik Makedonske pravoslavne crkve otac Kirko Velinski, predstavnik Evangeličke crkve Branko Berić i predstavnik Baptističke crkve - tajnik Saveza baptističkih crkava Željko Mraz.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuvši se u homiliji na priču o izgubljenom i nađenom sinu iz Lukina Evanđelja, biskup Košić se zapitao nismo li i mi često slični starijem sinu iz te priče, koji teško oprašta i prihvaća očevo gostoprimstvo prema mlađem sinu (kojemu otac oprašta njegov odlazak od kuće i dočekuje ga s velikom radošću).

"Bez naše međusobne ljubavi teško je izvršavati druge Božje zapovjedi, jer je ljubav najjača zapovijed kršćanstva", podsjetio je biskup Košić.

Dodao je i da su kršćani u ovom trenutku znanje stavili iznad ljubavi, te naglasio kako će kršćanstvo biti savršenije tek onda kada ljubav bude iznad znanja.

O tome kako je među kršćanima potrebna veća ljubav, večeras su, na početku ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, svjedočili i ostali predstavnici kršćanskih crkava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara