U Zagrebu otvorena izložba suvremene iranske umjetnosti

U povodu 10. veljače, iranskog nacionalnog blagdana Dana revolucije u Muzeju Mimara večeras je otvorena izložba ´Suvremena iranska umjetnost´ na kojoj su se hrvatskoj javnosti predstavila četiri istaknuta iranska umjetnika s 20ak djela.

Riječ je o pripadnicima Grupe ´ABIM´, u kojoj djeluju umjetnici Bahar Behbahani, Pooya Aryanpour, te Morteza i Mostafa Darehbaghi.

O djelima iranskih umjetnika govorio je Mehdi Hosseini, ugledni povjesničar umjetnosti s Umjetničke akademije u Teheranu, koji je kazao da su mladi iranski umjetnici svojim djelima pokazali kako pripadaju suvremenoj svjetskoj umjetnosti, a njihova djela pokazuju koliko su upoznati s tokovima suvremene umjetnosti.

O značenju izložbe govorio je i veleposlanik Islamske Republike Iran Dafar Šamsijan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture Naima Balić, istaknuvši važnost kulturne suradnje dviju zemalja nakon potpisivanja Sporazuma o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Irana od prije nekoliko godina, te najavila da će u Teheranu, u Muzeju suvremene umjetnosti, u svibnju ove godine izlagati vodeći hrvatski umjetnik Ivan Kožarić.

Izložbu su zajednički organizirali Muzej Mimara i Muzej suvremene umjetnosti u Teheranu, a bit će otvorena do 24. veljače.

Uz brojne kulturne i javne djelatnike otvorenju izložbe bili su nazočni članovi izaslanstva iranskog parlamenta koji borave u službenom posjetu Hrvatskoj, kao i brojni članovi Mešihata, islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara