u zagrebu otvorena izložba u počast slikaru milanu steineru

U povodu obljetnice rođenja slikara Milana Steinera (1894. 1918.) u Galeriji "Mala" u Zagrebu otvorena je danas izložba pod nazivom "U počast Milanu Steineru". L

Izloženo je Steinerovo ulje na platnu "Pogled na savsku dolinu", slika nastala godine 1917., godinu dana prije umjetnikove smrti, te bakropis - Steinerov autoportret.

Drugi dio izložbe su dokumenti o životu i radu toga slikara te fragmenti objavljenih i neobjavljenih prikaza o njemu. Autori prikaza su A.B. Šimić, Josip Vaništa, M. Krleža, Igor Zidić i Zdenko Tonković.

Izložbu je u nazočnosti mnogobrojnih posjetitelja otvorio Steinerov dugogodišnji prijatelj dr. Boris Vrga.

U spomen na velikoga hrvatskog slikara u ponedjeljak, 2. lipnja, na njegov rođendan, u Sisku će se otvoriti Steinerova izložba i postaviti spomen-ploča na pročelje umjetnikove rodne kuće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Steiner završio je godine 1916. studij na tadašnjoj Umjetničkoj školi u Zagrebu. Prijatelj je s tada vodećim slikarima Savom Šumanovićem, Đurom Tiljkom, Marijanom Trepšeom i Ignjatom Jobom.

Steinerov opus nastao je u nepunih pet godina, između 1916. i 1918., malobrojan je i sadržava 30-ak ulja, oko 400 akvarela, grafika i crteža, među kojima i veliki broj skica, slikarski ujednačenih, reduktivnih i svjesno škrtih, kako ističe likovna kritika.

Upoznao je opus Milana Račića i Josipa Kraljevića, a osim likovnih djela vodećih svjetskih slikara, Steiner proučava i velike svjetske pisce i filozofe poput Dostojevskog, Schopenhauera, Nitzschea i Rilkea, te od hrvatskih autora posebice Matoša i prva djela A.B. Šimića, Krleže i Andrića.

(Hina) ta sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara